Начало Галерия Първа годишнина на Салон за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик

Първа годишнина на Салон за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик

от Mariana Gomileva
1781 преглеждания

Салонът за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик е постоянна нетърговска експозиция на наивизъм в страната. Той е проект на Градската галерия, Историческия музей и община Белоградчик. Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Създаден през 2019 г., Салонът се помещава в Градската художествена галерия „Вълчо Вълчев“. Колекцията му включва над 200 произведения. Наред с българските автори, в салона могат да се видят и картини на художници от Сърбия, Румъния, Германия, Франция, Финландия, Аржентина, Белгия, Хърватска, Италия, Гърция, Русия, Естония, Полша, Куба, Индонезия, Хаити, Австралия, Нова Зеландия, Израел и Грузия.

Салон за наивистично и интуитивно изкуство – Белоградчик

Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, „необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В днешно време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Въпреки че авторите, които творят в тази област на изкуството не са много, произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, както и фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

Димитър Вецин, България, “Скалите, мелниците, вятърът и аз”, 2004 

Зоран Зарич, Сърбия, “Шумадийско село”, 2018

Наивистичното изкуство често имитира детската простота и откровеност. Откритият от Пабло Пикасо Анри Русо е един от най-видните представители на наивизма. Истинският бум на това течение в изкуството се случва в средата на миналия век, когато платно на Иван Генералич (Хлебинска школа, Хърватия) се продава на търг в Лондон на цена, сравнима с тази на най-търсените шедьоври. Оттогава наивизмът смело набира своите почитатели. Музеи с отлични колекции има не само в Европа, но и в Америка и Азия.

Салонът за наивистично и интуитивно изкуство – Белоградчик

Това е изкуство, което те кара да се усмихнеш и ти носи ведро настроение, казва Даниела Осиковска. Тя и и арх. Георги Георгиев са инициатори на проекта. Семейството се мести преди няколко години от София в Белоградчишкия край и живее в къща от кал, слама, камък и дърво. „Решихме да направим нещо добро за местната общност, сред която сме избрали да живеем. Краят ни има нужда от туристи и оживление. Окуражи ни оперният фестивал на открито, който за винаги привлича публика, за която би бил интересен проект в областта на изкуството“, обяснява Осиковска. Желанието им е проектът да е устойчив, затова решават да не е техен личен, а общински. Провокирани от едно свое посещение в гр. Ягодина и Ковачевица в Сърбия, където посещават музеите на този вид изкуство, те започват да правят своя колекция, която по-късно развиват в Салон за наивистичното и интуитивно изкуство. Двамата са почитатели на наивизма – “стилът хармонира с непокътнатата природа на този край, феноменалните скали и начина на живот тук”. Общината, историческият музей и градската галерия прегръщат идеята и така се ражда добър екип от доброволци и институции.
Само за 5 месеца те събират 130 платна на 67 автори от България, Сърбия, Румъния, Хърватска, Италия, Русия, Гърция, Естония, Полша, Куба, Индонезия, Австралия и Нова Зеландия. Доцент д-р Ружа Маринска представи изложбата,  от която дарение за галерията ще останат 30 картини.

Олаф Улбрихт, Германия, “Среща във вечерната светлина”, 2018

Салво Караманьо, Италия, “Кукловоди в Аци Треза”

Отбелязване на Една година Салон за наивистично и интуитивно изкуство – Белоградчик, май, 2020 г.

Обособяването на място, където посетителите могат да научат повече за това течение и да видят интересни работи на наивистичното изкуство, е събитие за България, защото никъде другаде у нас не съществува подобна постоянна експозиция.

Преобладават платна с маслени и акрилни бои, но тук ще намерите и рисунки с туш, моливи и пастели, акварел и скулптури от дърво и камък. Шарени, зареждащи, усмихващи, творбите на Салона ви протягат ръка за арт терапия в този различен период.

Салон за наивистично и интуитивно изкуство – Белоградчик

Десетките автори от различни националности ви поздравяват и ви канят да надникнете в този прекрасен, светъл свят на Радостта от Живота, каквото е мотото на постоянната експозиция.

Наивистичното изкуство пресъздава приказни светове, сякаш гледани с очите на дете. В прагматичния ни свят художниците успяват да сътворят пространства на безгрижие и на духовна чистота и да създадат настроение.

Николай Стоев, “Серенада”, 2019

Михай Даскалу, Румъния, “Добре дошли”, 2014

Година след създаването си, от салона споделят: Нашата колекция се развива и обновява чрез дарения. Ако имате желание Ваши произведения да станат част от постоянната експозиция, моля, свържете се с нас – ще върнем отговор възможно най-бързо. За да можем да илюстрираме творческото Ви развитие, е добре да предоставите поне две произведения – едно от предишен период, другото от сега, придружени от сертификат за авторство. Приемаме само оригинали.

Градска художествена галерия „Вълчо Вълчев“

Адрес
ул. Княз Борис I №43
3900 Белоградчик

Работно време
От април до октомври: всеки ден от 8.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа
От октомври до април от понеделник до петък от 8.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа

Телефон за връзка
+359 887098482
+359 93653042

E-Mail
info@naiveart.eu

Лице за контакт
Елена Джунинска – уредник

 

Подобни статии