Начало Забавления Признания към историята за празника на Белоградчик 2020

Признания към историята за празника на Белоградчик 2020

от Mariana Gomileva
1267 преглеждания

Духовият оркестър на Белоградчик / снимка: НЧ „Развитие-1893“

На 29 юни 2020 г., когато православната църква чества Деня на Светите апостоли Петър и Павел, по традиция Белоградчик ще отбележи своя празник. Официален гост на събитието ще бъде президентът Румен Радев.

Празничната програма ще започне в 9 часа със Света Литургия в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, където Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил ще отслужи празничен водосвет. След това, приветствия ще отправят кметът на община Белоградчик и президентът на Република България.

По време на честването, ще бъде извършено награждаване на завършилите с отличие зрелостници, от випуск 2020 на СУ „Христо Ботев”. Други две културни институции в града също ще бъдат почетени на Деня на Белоградчик, с връчване на грамоти: на Исторически музей – по случай 60 години от основаването му, и на Младежки дом – по случай 45 години от създаването му; В Младежкия дом от 16 часа ще бъде открит и на паметникът на полк. Стефан Илиев (1869 – 1917) – командир на 15-ти пехотен Ломски полк.
В 15 часа на площад „Възраждане“ гостите на празника ще бъдат зарадвани с изпълнения на Духов оркестър и Мажоретен състав. След това ще бъдат извършени удостоявания със звание „Почетен гражданин на град Белоградчик и общината” на акад. Пламен Карталов и Ангел Джунински и посмъртно на проф. Виден Табаков.

акад. Пламен Карталов и кметът на Белоградчик Борис Николов, 2016 г. / снимка: Любомир Веселинов

Празничната програма ще продължи след 17:30 часа с концерт, с участието на Детска градина „Иглика” и Център за подкрепа на личностно развитие – Детски комплекс – Белоградчик.

Празникът на Белоградчик, 2018 г. / снимка: Любомир Веселинов

Очаква се фолклорните изпълнения да прераснат в общоградски хора с жителите и гостите на Белоградчик.

Празник на Белоградчик, 2016 г. / снимка: Любомир Веселинов

Източник: Община Белоградчик

Подобни статии