Начало Забавления Пищно честване на Никулден в Северозапада

Пищно честване на Никулден в Северозапада

от Mariana Gomileva
995 преглеждания

Никулден в Монтана 2018 / снимка: Нели Василева

Във Враца Никулден ще бъде отбелязан с благотворителна изложба на шарани, водосвет и празничен курбан.

За четвърта поредна година големият християнски празник – Никулден, във Враца ще се чества на площад „Христо Ботев“ с водосвет за здраве и благополучие за жителите на града. По традиция, в празничния ден на всички присъстващи ще бъдат раздадени над 1500 порции от рибния курбан. В рамките на събитието ще се проведе и благотворителна изложба-базар на пълнени шарани. Началната цена на шараните е 30 лв., като средствата се събират за Акушеро-гинекологичното отделение в града. Петдесетте риби са приготвени от екипите на детски градини, ясли, както и от ОП „Социални дейности“.

Празникът, който се организира от Община Враца и Врачанска митрополия, ще започне от 11:30 часа. Така символичното начало на коледните и новогодишни празници във Враца ще бъде поставено точно на Никулден, когато на централния площад ще бъдат запалени и светлините на 8-метровата коледна елха. Тържествената коледна програма ще започне в 16:30 часа, с пиеса на героите от популярния анимационен филм „Мечо Пух“, които ще посрещнат дядо Коледа на площада. В празника участие ще вземат и възпитаниците на детска градина „Слънце“, както и квартет „Хармония“ към ЦПЛР „ЦРД“ – Враца.

Ели Лазарова раздава рибен курбан на Никулден в Монтана 2018 / снимка: Нели Василева

Ели Лозанова раздава рибен курбан на Никулден в Монтана 2018 / снимка: Нели Василева

В Монтана Никулденският курбан е инициатива на Общински пазар – Монтана и на Ели Лозанова, която организира фестивала за традиционна кухня „Бабина душица”. Цял казан с рибена чорба ще бъде разпределен на Никулден към обяд на пазара. Това се прави за четвърта година, а по традиция на Бъдни вечер,  пак ще поканят монтанчани на постен боб с гъби.

В Белоградчик от 9.00 ч. ще започне тържествена Света Литургия в храм „Св. вкмч Георги победоносец“. От 11.00 ч. ще бъде отслужена Молитва за здраве и благоденствие на жителите на община Белоградчик и ще се направи освещаване на празничния курбан за здраве, благословение и единение.

Във Видин, където Свети Николай е един от покровителите на града, програмата за празника ще започне на 6-ти декември от 9:30 ч. с Тържествена света Литургия за Никулден в храм „Св. Николай Чудотворец“, отслужена от Врачанския владика. След края й, в 11.30 ч., на централния градски площад във Враца, Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий ще извърши празничен водосвет-молебен за здравето на всички врачани и ще благослови традиционния никулденски курбан. Следва литийно шествие от храма до централния понтон на река Дунав (срещу Драматичния театър). От 12.00 ч. е раздаването на празничния курбан.

Подобни статии