Начало Новини Нови рекорди за наблюдавани черни лешояди в Централен Балкан и Врачански Балкан

Нови рекорди за наблюдавани черни лешояди в Централен Балкан и Врачански Балкан

от Mariana Gomileva
1951 преглеждания

Голяма екскурзия на реинтродуцираните черни лешояди от Източна Стара планина подобри рекордите за наблюдения на вида в един природен и един Национален парк в България.

На 13.02.2020, черните лешояди освободени в Източна Стара планина през 2019 година, при силен източен вятър, направиха голяма екскурзия на запад, като група от 8 индивида от десетте зимуващи в района на Сливен/Котел достигнаха Централен Балкан. В рамките на 3-4 дни лешоядите нощуваха и се храниха на територията на Национален парк „Централен Балкан” в района на „Джендема” и източно над Тъжанското ждрело. С това отбелязахме нов рекорд за присъствие на вида на територията на Националния парк. Досега на територията на Парка са съобщавани само редки наблюдения на единични черни лешояди през летните месеци, най-вероятно идващи от последната колония на вида на Балканите в резервата Дадя, Гърция.

Видът се води изчезнал от България още от края на 70-те години на ХХ век, макар в последствие поради предприетите по това време консервационни мерки присъствието му да се увеличи в Източни Родопи и това да доведе до инцидентни загнездвания в района.

Няколко дни по-късно, шест от черните лешояди се върнаха към Източна Стара планина, а два от тях продължиха на запад, достигайки Врачански Балкан. Там те поставиха друг рекорд, тъй като в района напоследък зачестиха наблюденията на черни лешояди, но винаги само по една птица – сега вече беше регистрирано присъствието на два индивида едновременно. Надявахме се, че ще се позадържат повече, но времето се влоши и явно гостите черни лешояди не успяха да влязат в контакт с птиците от волиерата, които чакат своето освобождаване в района. След две нощувки в Парка в близост до местата където местните белоглави лешояди нощуват, те отново тръгнаха на изток, но вече по отделно да опознават Стара планина и Средна гора. С кацания за хранене и нощувка около Тетевен, Ловеч, Копривщица и др. тяхната екскурзия продължава. Така за кратко време един национален и един природен парк се сдобиха с нови рекордни записи на изчезналия като гнездящ от страната черен лешояд. Надяваме се проектът за възстановяването в Стара планина на този вид да продължи с досегашния си успех и скоро да отчетем гнездене на черния лешояд в източната част, създаване на ядро и загнездване във Врачански Балкан и редовно летуване на индивиди и малки групи от двата района в Централен Балкан.

Дейностите по възстановяване на черния лешояд в България, с фокус на Стара планина се изпълняват в рамките на проект „Нов живот за лешоядите” LIFE14NAT/BG/649 финансиран от инструмента ЛАЙФ на ЕС, в партньорство между Зелени Балкани, ФДФФ и международни организации – VCF, EuroNatur и Регионалното правителство на Екстремадура.

Източник: Природозащитен център „Натура“

 

Подобни статии