Начало Галерия „Наследство от миналото. Етномотиви“ – изложба за пътуване във времето

„Наследство от миналото. Етномотиви“ – изложба за пътуване във времето

от Mariana Gomileva
1145 преглеждания

Картина “Празник-І” 55 х 70 см / снимка: Николай Пенков

Красотата на българските шевици, обредните хлябове, моминските носии и накити, чергите и даровете по сватби и още много символи на поминъка ни са закодирани в картините на художника Николай Пенков. На 3-ти декември /вторник/ от 17:00 часа в Регионалната библиотека „Гео Милев“ – Монтана авторът ще представи изложбата „Наследство от миналото. Етномотиви“, по която работи вече три години и непрекъснато обогатява с колоритни и композиционни търсения. Експозицията включва етно сюжети в слънчевата палитра, интерпретирани с многослойна маслена живопис. В творбите е закодирано посланието за завръщане към традициите и нравите, съхранили ни като народност. Вити колачета, битови предмети, стилизирани слънца и цветя ни връщат към патриархалните времена.

Майка – ІІ , 40 х 40 см

В навечерието на откриването на изложбата, Николай Пенков сподели, че една трета от картините са нови и не са показвани никога досега. Българските традиции, празници и обичаи са неизчерпаема тема, която не спира да вълнува твореца, да го кара да посяга към четката и платното, за да даде цвят и форма на вдъхновението си. Изложбата е любопитен поглед към отминали времена, човешки преживявания, образи и предмети от битието на дедите ни. Темите са свързани с непреходните етапи, които осмислят живота – приятелството, семейството, магията на привличането, майчинството и раждането на новия живот, видяни в калейдоскопа на предметния свят от миналото.

Стари къщи

Новото в тази платна е както тематичното търсене, така и техническото изпълнение. Авторът се връща към една живописна техника, която е изоставил в продължение на 20 години /многослойната маслена живопис/, и която отново доразвива и усъвършенства. Тя е характерна за старите майстори, като при нея се нанася нов слой след изсъхването на предишния.

Николай Пенков е направил близо 40 самостоятелни изложби и множество в съавторство. Той е уредник в Художествена галерия „Кирил Петров“ в Монтана, участвал е в две издания на графичната работилница в Целе, Словения, през 2015 и 2017 г. Художникът е рисувал и на международните пленери в Пловдив, Белоградчик, Вършец, Монтана, Берковица, Жеравна. Картини от колекцията му са притежание на частни колекции по цял свят.

Николай Пенков

Изложбата „Наследство от миналото. Етномотиви“ ще остане в РБ „Гео Милев“ до края на годината.

Подобни статии