Начало Икономика Мисия учител в Северозапада

Мисия учител в Северозапада

от Mariana Gomileva
1470 преглеждания

От дълбока древност до наши дни една от най-благородните професии е тази на учителя. Да преподаваш добре своите знания и да помагаш на младите хора да се превръщат от деца в личности не е просто длъжност, а професия, която изисква отдаденост и сърце.

До 10 февруари програмата „Заедно в час” набира кандидати за учители от цялата страна. Рекорден брой желаещи да станат учители са кандидатствали до момента. Най-голям интерес към работата имат завършващи студенти и професионалисти с опит между 5-10 години. Областите Враца и Монтана по традиция са едни от регионите с постоянен интерес от страна на кандидати за учители. На тези места програмата се развива от септември 2016 г. Мисията на организацията е осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от населеното място, в което живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическото положение на родителите. За тази цел се привличат и внимателно се подбират мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности. В момента в двата региона Монтана и Враца преподават общо 12 учители в 9 училища.

Програма “Заедно в час”

Мисията на „Заедно в час” е не само да открива, обучава и развива способни и професионалисти, но и да ги мотивира да работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. Програмата за професионално и лидерско развитие включва период от 2 години, в които участниците работят като учители в най-нуждаещите се български училища. Всички кандидати преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност – одобрените участници придобиват такава в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2020 г., желание за работа с ученици, които имат нужда от повече подкрепа, и готовност за работа като учител на пълен работен ден за период от две години.

Програма "Заедно в час"

Програма “Заедно в час”

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОГРАМАТА

Участниците в програмата на „Заедно в час” получават специално разработени обучения, менторска подкрепа, учителска правоспособност, намиране на позиция в училище, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, финансови стимули, професионални контакти и силни приятелства.

Програма “Заедно в час”

Сдружение “СЪбитието Северозапад” включва  учители, преминали програма „Заедно в час” в различни училища от Северозападна България. Ето какво споделят те: Ние се борим за качествено образование за всяко дете, независимо от това кое училище посещава, в кое населено място живее и какви са финансовите възможности на неговите родители. През учебната 2017/2018г положихме началото на поредица от събития, които да мотивират учениците ни да развиват умения и нагласи, които ще им помогнат да се реализират успешно в живота. Спряхме се на няколко ключови умения, а именно: да си поставят цели и да знаят как да ги следват, да комуникират с различни по възраст и обществено положение хора, да презентират пред публика, да бъдат лидери в своя клас и училище, като развиваме тяхната емоционална интелигентност. Смятаме, че с тази инициатива правим малката стъпка, която да доведе до голямата промяна в региона, и тя тръгва от едни осъзнати, отговорни към своето развитие и към обществото ученици, които да вдъхновяват и хората около тях.

Програма “Заедно в час”

Всяко “СЪбитие” представлява тридневно изнесено обучение чрез работилници. В главната роля са учениците от 2 до 12 клас, които се учат едни други на уменията за успех, така нужни в нашето съвремие. Те презентират, измислят истории, анализират, дебатират, рефлектират върху преживяното и си тръгват променени поне малко с усещането, че зависи от тях самите да променят съдбата си.

Програма “Заедно в час”

“Радваме се, че въпреки краткото време между събитията до момента успяхме да привлечем не само двойно повече деца на различна възраст, но и нови съмишленици и партньори, с които заедно да работим за голямата промяна в региона. А тя тръгва от едни осъзнати, отговорни към своето развитие и към обществото ученици, които да вдъхновяват и хората около тях”, споделя Мария Веласкес, учител по изобразително изкуство в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Враца, и участник в програма “Заедно в час”.

Програма “Заедно в час”

Идеята е всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. „Заедно в час” вече 10 години работи за тази кауза. Програмата е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България” и е част от международната мрежа Teach for All на организации, които работят срещу неравенството в образованието в повече от 50 държави по целия свят. Кандидатстването за настоящата година продължава до 10 февруари на сайта zaednovchas.bg

Програма “Заедно в час”

Източник: Програма „Заедно в час“

Подобни статии