Начало Новини Tvrđava, upletena u stene

Tvrđava, upletena u stene

от svilen
8121 преглеждания

Izvor: novine “Trud“, 23.11.2013.

Autor: Milena Ilieva

Jedinstvene belogradčiške stene upletene su u izgradnju tvrđave

Jedinstvene belogradčiške stene upletene su u izgradnju tvrđave

Slava belogradčiških stena – jedinstvenih šiljaka, koji se protežu Severozapadnom Bugarskom duž 30 km, odavno se nosi i kod nas i u inostranstvu. Fantastična igra prirode u ovojm reonu teško da može da se opiše – to jednostavno treba da se vidi. Obavezno! Većini neobičnih formi, narod je dao i imena, prema likovima  na koje podsećaju – Madona,Konjanik, Monasi, Učenica, Lav, Medved, Dvorac, Zmaj…

Tamo, iznad Belogradčika, nalazi se i jedna od najočuvanijih tvrđava u Bugarskoj – Kaleto. Izgrađena je za vreme, kada je ovaj deo današnje Bugarske bio deo Rimskog carstva. Tokom XIV veka, car Ivan Sracimir, proširio je utvrđenje i izgradio je utvrđeni garnizon ispred postojećih stenovitih masiva. Svaki kamen ovde, prepun je istorije, koju su lokalni vodiči spremni da prepričavaju od jutra do mraka. Pogled sa vrha tvrđave Kaleto je neverovatan i neverovatni osećaj ponosa da je ovo bugarska teritorija, verovatno bi se probudio i kod najvećeg nihiliste.

Sa vrha tvrđave Kaleto vidi se, kao na dlanu, čitava okolina

Sa vrha tvrđave Kaleto vidi se, kao na dlanu, čitava okolina

„Stotine turista – Bugara i stranaca, koji su nas tokom godina posećivali, uvek ostanu imresionirani znamenitostima našeg reona. Dosta njih se ponovo vraća ili šalje svoje prijatelje da dođu ovde. Najaktivniji su biciklisti – dolaze iz različitih država. I Bugarska im se mnogo sviđa“, rekao nam je stanovnik Belogradčika, Radi. Mladi čovek upravlja porodičnim hanom, koji se zove kao i jedna od stena – „Madona“, u mahali Falkovec – 14 kilometara od Belogradčika. Cela njegova porodica – majka, otac, pa čak i deca – dve male lepotice u crvenim nošnjama, koje dočekuju goste, obezbeđuje gostima smeštaj, hranu i dobru zabavu. Međutim, Radi ne kuka zbog mnogo posla.

I najmlađi članovi porodice se već uče kako treba da dočakaju turiste – sa hlebom i solju.

I najmlađi članovi porodice se već uče kako treba da dočakaju turiste – sa hlebom i solju.

„Pre krize, 7 dekara dvorišta hana bilo je puno kamp prikolica turista, a sobe su bile zauzete. Sada nije baš tako. Očekivali smo da će se povećati broj turista kada otvore most Vidin-Kalafat, ali kriza je i na to uticala. Zato polažemo svoju nadu u znamenitosti – Belogradčiške stene, tvrđava Kaleto, pećina Magurata“ – dodao je Radi. I nastavlja da hvali svolj kraj – ovde svako može da se zabavi – pećinski turizam, alpinizam, lov, ribolov, biciklizam, kajak i rafting – ko šta voli. Osim toga, ukusna kuhinja, torlaški specijaliteti, a ne treba propustiti ni lokalna vina i rakije, namiguje mladi domaćin.

Подобни статии