Начало Забележителности Какво да видя сред скалите – разказ от човек с опит

Какво да видя сред скалите – разказ от човек с опит

от Mariana Gomileva
2669 преглеждания

За магията и въздействието на Белоградчишките скали у всеки, който тръгва да ги разгледа, е писано много и все още те си остават притегателно място за изследователи, туристи или просто хора, които решават да се разходят из тези необятни скални фигури, за да се заредят с енергията им. Най-цялостните истории, които могат да бъдат разказани към днешна дата за околността на Белоградчик и то събрани в тематични разходки с дължина 10-12 км. ще бъдат представени от Кирил Кирилов. Той от доста време работи съсредоточено върху проекта „Какво да видя сред скалите – разказ от човек с опит“.
Какво е общото между Скалата на Богинята Майка и Лъва? Каква връзка имат двете с Чачин камък, с Коритото и Гроба? А какво общо има всичко това с рисунките от Магура? Това са част от тайните, които ще бъдат разкрити на 9 февруари от 18:00 часа в салона на Народно читалище „Природа и наука“, на ул. „Цар Самуил“ 86 в София.

„Подобни неща не са правени в записаната и запомнена история – не само да ти кажат, че наоколо има нещо, не само да ти кажат какво, а да ти покажат как, да достигнат до дълбочината на взаимовръзките и ти да си тръгнеш видял, научил и разбрал, че дори и открил“, споделя Кирил и допълва:

„Това е богато илюстриран разказ, който искам да направя отдавна. Какво е това чудно място Белоградчик, какво има наоколо, как се стига до интересните места, на какво да обърнем внимание, какви връзки има между нещата. Ще има малко любопитна информация за района, а след това ще се приближим навътре, където ще покажа и разкажа за интересни скали, светилища, светлинни отвори, светлинно сдвоени светилища, интересни случки. Ще дам примери за разходки и маршрути, които можете да използвате сами или да поискате от специалист.
Десетките привидно несвързани места ще се свържат в цялостна удивителна история. Елате и надникнете в непознатото, вижте възможностите, станете квалифицирани посетители, които знаят къде отиват и как да получават стойностно изживяване на всяка минута прекарана сред скалите. Цената на посещението е символична – 5 лв. и не означава нискокачествена беседа, а е по-скоро за покриване на част от организационните разходи. Ще представя туристическите възможности на Белоградчик така, както отдавна е трябвало да бъдат представени. Обаждате ми се на 0896723675 или ми пишете на лично съобщение във фейсбук да ви запазя място. Просто, за да знаете, че има стол и за вас в залата от 120 места.“

Идеята на изследователя е да очертае сталкерски маршрути и места с артефакти – значими обекти, с които през годините е взаимодействал. Това са туристически маршрути, по които туристите като минават да знаят какво да наблюдават и на какво да обърнат внимание – така обикновеният туристически маршрут се превръща във взаимодействие със скалите, взаимодействие със Зоната.

Един от начините да свържете много неща сред скалите е разходката Тур дьо Маркашница, която ще бъде представена по-детайлно.

Друг интересен маршрут е този на светилищата на живота и смъртта.

 

Източник и снимки: Кирил Кирилов

 

 

Подобни статии