Начало За нас

За нас

от svilen

Severozapazena BGDobro došli u Severnoznačajnu Bugarsku

Ovaj sajt postoji kako bi delili, otkrivali i razotkrivali Severozapadnu Bugarsku – teritoriju u gornjem levom uglu geografske karte – između reka Timok na zapadu, Dunava na severu, Iskar na istoku i ponosne Stare planine na jugu. Ovde ćemo predstaviti mesta, rute i događaje, prirodno i kulturno bogatstvo regiona.

Ovaj sajt je o čudima, blagu, istoriji i ljudima bugarskog Severozapada.  O raskršću drevnih civilizacija i novim turističkim destinacijama. O magiji, koja privlači sve više ljudi koji dolaze i ponovo se vraćaju u ovaj kraj.

Sajt je namenjen svima koji vole Severozapadnu Bugarsku – za one koji su se rodili i izrasli ovde, za turiste, putnike, istraživače po duhu, avanturiste, obožavaoce ekstremno lepih prirodnih pejzaža, speleologe, vizionare… Za one, koji vole da putuju prostranstvima, ali i vremenom – u eru praistorijskog čoveka, koji je ostavio svoj znak u pećini, u epsko vreme bitki ispred zidina tvrđava, u spiritualno vreme za razmišljanje pred pogledom od koga zastaje dah.

Na Belogradčiškom Balkanu cveta retka biljka  – Sprska ramonda. Ovaj cvetak vršnjak je dinosaurusa, preživeo je ledeno doba i može da oživi čak i nakon nekoliko godina provedenih u herbarijumu. On je jedan od simbola one Bugarske, koju nazivamo Severoznačajna i ona će tek da otkriva svoja čuda.

Objavljene fotografije delo su fotografa Tihomira Mladenova.