Начало Забележителности Средновековният замък „Баба Вида”

Средновековният замък „Баба Вида”

от svilen
47800 преглеждания
(Български) Община Видин ще получи крепостта "Баба Вида" и Синагогата

Foto: Тихомир Е. Младенов
Izvor: www.babavida.vidin.net 

“Baba Vida” je jedini u celosti sačuvani srednjevekovni zamak u Bugarskoj, koji je istovremeno imao ulogu i odbrambene zgrade i vladarskog zamka. Smešten je na obali Dunava, u severoistočnom delu grada Vidina. Na tom mestu, koje dominira nad nizijom u okolini, još od davnina, bila su koncentrisana odbrambena utvrđenja grada. Uspevši da odoli ne jednom neprijateljskom napadu, on je popravljan i proširivan mnogo puta.

Njegova istorija starija je više od 2000 godina, i prolazi kroz različite građevinske periode: antički – I- IV vek, bugarski – X – XIV vek, otomanski – XV – XIX vek. Radovi na restauraciji su iz XX veka. Osnovni plan zamka nije pretrpeo velike promene. On zauzima površinu od 9,5 dekara, okružen je odbrambenim rovom širine 12 i dubine 6 m. Tvrđava ima skoro kvadratni oblik, čiji uglovi su okrenuti prema stranama sveta, sa stranicom oko 70 m. Sastoji se od dva zida – unutrašnji je visok, deljine 2,2 m i sa 9 kula – 4 ugaone i 5 bočnih, dok je spoljašnji zid niži i povezan sa 2 kule. U zidovima slobodno su ređane cigle i kamen (lomljeni kamen) koji su spojeni malterom. Konstrukcija je donekle i dekorativna – postoje i do dan danas sačuvani pojasevi od cigli, slepe niše sa lukovima, različite geometrijske figure. Tvrđava je dostupna samo sa severa, gde se nalazi ulazna kula. U prošlosti, u kulu se ulazilo preko pokretnog mosta (danas je to kameni most) koji se spuštao preko rova, ispunjenog Dunavskom vodom. Nakon ulazne kule prolazi se unutrašnjim dvorištem. Okruglo, kameno stepenište vodi do unutrašnjeg dvora. U srednjem veku to unutrašnje dvorište bilo je šire, u njemu se nalazila jednobrodna crkva, masivna zgrada od kamena i zgrada iz dva dela od blata. Te građevine bule su uništene za vreme izgradnje skladišta i karaula krajem XVII – početkom XVIII veka. Zamak Baba Vida izgrađen je na ostacima antičke tvrđave Bononija, koja je verovatno nikla na temeljima zatečenog trakijskog naselja sa početka I veka. Iz perioda Bononije najbolje je sačuvana severoistočna kula na uglu, koja je kasnije ugrađena u temelje “Baba Vide”. Ovaj najraniji rimski nivo zamka je na koti 33,20 m. Za početak prvog srednjevekovnog građevinskog perioda uzima se X vek. Iz tog perioda sačuvan je veliki jugoistočni bedem. Pretvaranje srednjevekovnog utvrđenja u zamak izvršeno je još za vreme prvih vladara Bdinske kneževine. Konačno proširenje je za vreme cara Jovana Stracimira (bug. Ivan Sracimir), čije ime je povezano sa glavnom kulom zamka. Spoljašnji zidovi su takođe iz srednjevekovnog građevinskog perioda – na fasadi jasno se vide puškarnice iz tog perioda. Od XV veka zamak ima samo odbrambenu ulogu. Ponovo je bio rekonstruisan krajem XVII – početkom XVIII veka, kada pojava vatrenog oružja postavlja nove zahteve za zaštitu ovakve vrste građevine. Dograđuje se još jedan red prostorija oko unutrašnjeg dvorišta. Srednjevekovne puškarnice popunjene su materijalom od kamena, vrhovi kula imaju nove puškarnice na najvišoj koti 46,67 m. Planirana shema nastavlja da se obogaćuje stvaranjem dvorišta oko zamka, izgradnjom kasarne, koja je prilepljena na spolji zapadni zid zamka.

Uspevši da preživi burne vekove, tvrđava danas predstavlja najimpozantniji spomenik bugarske građevinarstva stednjeg veka.

Legenda o Vidi

Jednom davno, živeo je jedan bogati bugarski boljar koji je vladao velikom teritorijom, koja se prostirala od Karpata do Stare planine. Nakon njegove smrti njegove tri kćeri Vida, Kula i Gamza podelile su teritroiju među sobom. Kula (sa centrom u istoimenom bugarskom gradu) i Gamza (njena prestonica bio je Gamzigrad u Srbiji) – su se udale, ali su imale loše muževe, koji su veoma brzo protraćili njihovo nasledstvo. Najstarija sestra Vida, ostala je sama. Pod njenim rukovodstvom izgrađen je zamak, u kom je ona doživela duboku starost, dok je uspešno branila svoje podanike i zemlje od stranih napadača. U znak zahvalnosti, nakon njene smrti ljudi tog kraja dali su zamku njeno ime – “Baba Vida” ili “Babini Vidini kuli”.

Radno vreme za posete: radni dani 8.30-17.00; praznici 10.00-17.00

Za kontakt:  +359 94/ 601 705;

Tvrđava je jedan od 100 nacionalnih turističkih objekata.

Подобни статии