Начало Забележителности Два нови туристически маршрута в Природен парк „Врачански Балкан”

Два нови туристически маршрута в Природен парк „Врачански Балкан”

от Mariana Gomileva
1533 преглеждания

Кът за отдих над гара Лютиброд / снимка: ПП “Врачански Балкан”

С два нови маршрута започна летният туристически сезон в Природен парк „Врачански Балкан”. Инициативата за тяхното създаване е на Красимир Цeков от гр. Мездра. Изцяло с доброволен труд той маркира и облагороди две нови пътеки в района на с. Лютиброд, като лично осигури материали, изработи и монтира кътове за отдих, табели, пейки и маси.

Маршрутите са кратки, но минават през много живописни места, от които се откриват величествени гледки към Искърското дефиле. Те дават възможност за кратки семейни разходки, като същевременно могат да бъдат варианти на Маршрута „Околчица – Рашов дол – село Лютиброд”.

Вариант 1

Местност „Панковата крива“ – местност „Кръста“ – 60 мин.

Започва от местността „Панковата крива“ (при детски кът за отдих „Петко и Герго“, който се намира на излизане от с. Челопек към връх Околчица), и стига до дървен кръст, който се намира над гара Черепиш. От мястото се откриват пленителни гледки към Черепишкия манастир, село Лютиброд и Природна забележителност „Ритлите”.

Маршрутът е добре маркиран, сравнително лек и с малка денивелация. Има изграден кът за отдих с маси и пейки. Изминава се за един час. Връщането е по същия път.

Вариант 2

Местност „Панковата крива“ – село Лютиброд – 35 мин.
Пътеката започва от местността „Панковата крива“ и слиза в село Лютиброд при последните къщи на асфалтовия път за село Челопек. Изходът на пътеката е над гара Лютиброд. По маршрута има изграден кът за отдих с маса и пейки.

Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ изказва специални благодарности на Красимир Цеков за неговата инициатива и безвъзмезден труд!

В началото на месец март сем. Красимир и Габриела Цекови почистиха със собствени сили и средства от бурени и храсти раннохристиянската базилика от IV век в с. Лютиброд.

 

Източник: Природен парк „Врачански Балкан”

Подобни статии