Начало Новини Bugarski i ruski naučnici rade na stvaranju geoparka pored Belogradčika

Bugarski i ruski naučnici rade na stvaranju geoparka pored Belogradčika

от svilen
2581 преглеждания

IMG_3919

Devetu godinu za redom, gosti opštine Belogradčik su studenti geografskog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“. Kao što je poznato u gradu ispod stena oni prolaze kroz 14-odnevnu nastavnu praksu i zajedno sa opštinom rade na projektu za dobijanje statuta geoparka po liniji JUNESCO-a, koji se ne odnosi samo na teritoriju Belogradčiških stena.

Svih ovih godina uloženi su ogromni napori u proučavanju, sabiranju materijala i istraživanju, koji su potkrepljeni konkretnim praktičnim rezultatima. Ova i druga pitanja, u vezi sa budućom saradnjom bila su diskutovana sa gradonačelnikom Borisom Nikolovim na sustretu u njegovom kabinetu.

IMG_3948

Tokom jeseni 2011., dvojica nezavisnih ekseprata JUNESCO-a posetila su opštinu Belogradčik kako bi se upoznali sa celokupnom informacijom po pitanju geoparka. Nakon svoje trodnevne posete i obilaska svih prirodnih fenomena, izneli su svoje mišljenje da bi novi geopark bio mnogo atraktivniji, ako se teritoriji Belogradčiških stena doda i pećina „Magura“ sa njenom terotorijom, koja povezuje oba prirodna fenomena. Eto zašto je, prema rečima doc. Natalije Nikolaevne i Nikolaja Mihajloviča –mentora studenata, trenutno najvažnije da se obezbede karte čitave teritorije, koja će biti 20 puta veća od predviđene. Nakon nekoliko susreta ruskuh naučnika sa prof. Dimitrom Sinjovskim – šef katedre „Geologija i geoinformatika“ na Rudarsko-geološkom univerzitetu, koji je takođe detaljno proučavao prirodne fenomene ovog kraja i stvorio nove ideje. Osim grupa „Zbegove“ i „Borov kamak“ pokraj Borovice, u nove pejzažne karte biće uključeni i neki geomorfološke i geološke formacije na teritoriji susednih opština.

Proof. Dimitar Sinjovski zajedno sa studentima

Proof. Dimitar Sinjovski zajedno sa studentima

Osim rada na tom kardinalnom pitanju, studenti iz Moskve na ovogodišnjoj praksi sproveli su i anketu među turistima i gostima grada na temu problema vezanih sa reklamom i diversifikacijom u turističkoj branši.

Potrebna je i dodatna informacija u vezi sa menadžmentom, strukturom i budućim rukovodstvom geoparka i turističke infrastrukture. Neophodno je da se izvrši kartiranje i tačno da se označe postoječe geo staze. U tom pravcu mogu da pomognu studenti Rudarsko-geološkog univerziteta, koji će ovog leta pod rukovodstvom mentora prof. Sinjovskog takođe provesti praktičnu obuku u Belogradčiku.

Drugo veoma važno pitanje je prikupljanje neophodne informacije i priprema celokupne dokumentacije u vezi sa nominacijom, ista treba da bude prevedena na engleski jezik i da se preda Evropskoj mreži geoparkova u periodu od 1. oktobra do 1. decembra ove godine.

Крачимир

Za vreme svoje praktične nastave, ruski gosti posetili su Belogradčišku tvrđavu, pećinu „Magura“ i nekoliko živopisnih mesta kao što je selo Kračimir. Tamo su se malo prošetali. Prema prof. Sinjovskom, kraški izvor „Vrelo“, koji se nalazi u blizini sela biće jedan od 50 geotopa, koji će činiti budući geopark. Pretposlednjeg dana svog boravka gosti će posetiti oblasni centar Vidin i upoznaće se sa njegovim znamenitostima.

Autor: Ljubomir Veselinov

no images were found

Подобни статии