Начало История В Монтана отбелязват 125-годишнината от рождението на Гео Милев

В Монтана отбелязват 125-годишнината от рождението на Гео Милев

от Mariana Gomileva
1026 преглеждания

На 15 януари 2020 г. Регионалната библиотека „Гео Милев“ – гр. Монтана ще отбележи 125-годишнината от рождението на Гео Милев с изложба на книги с произведенията на поета и материали за живота и творчеството му. В 10:00 ч., в присъствието на гости и ученици от ПМПГ „Св. Климент Охридски“, официално ще бъде открита изложбата и ще бъде излъчен документален филм за поета. По този повод РБ „Гео Милев“ ни предлага кратък поглед върху непознатата страна от неговата личност – поетът като художник.

Гео Милев е бил всестранно надарен – поет, лиричен прозаик, есеист, театрален теоретик, критик и режисьор, художествен критик, преводач, полиглот, редактор, публицист, но и художник. Още като гимназиален ученик в Стара Загора той прави ръкописни литературно-художествени вестничета, които илюстрира с винетки, карикатури и портретни скици. Като студент си рисува сполучливи автопротрети, показващи умелата му ръка.

Гравюра автопортрет на Гео Милев / снимка: РБ “Гео Милев” – Монтана

В Германия (1912-1919) се запознава със съвременното експресионистично изкуство и минава на по-зряла стилистика. От този период са останали шаржове на Любен Каравелов, Иван Вазов, Алеко Константинов, Крили Христов и др. Рисува и карикатури на цар Фердинанд. Но първата и най-високо художествена творба на Гео Милев е трицветната му гравюра на дърво към луксозното издание на стихосбирката му “Жестокият пръстен” (1920). Творбата е обявена като първа по инвенция, изразна простота, сила и вътрешна сугестия в нашето графично, плакатно или живописно изкуство. По-нататък поетът прави монохромна гравюра и за изданието на преведените от него поеми на Пол Верлен.

Редица негови творби и издания са оформени и илюстрирани лично от него. По късно оформя и корицата на поемата си “Септември”. След публикуването на поемата „Септември”, на 14 май 1925 г. Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Той решава да обжалва делото пред Апелативния съд, но на 15 май е арестуван от полицията и изчезва безследно.

По повод 125-годишнината от рождението на Гео Милев Българската народна банка пусна в обръщение възпоменателна монета от 2 лева. Тя е част от серията “Български творци” и е изработена от мед.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината “1879” върху лентата; в кръг надпис “БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”, номиналната стойност “2 ЛЕВА”, годината на емисията “2020”. На обратната страна на монетата е изобразен портрет на Гео Милев, неговият подпис и в полукръг надпис “125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕО МИЛЕВ”. Тиражът на монетата е 3000 броя. Художественият проект е на Евгения Цанкова и Орлин Иванов.

 

Източник: РБ “Гео Милев” – Монтана 

Подобни статии