Начало Забележителности Vodopad “Borov kamak”

Vodopad “Borov kamak”

от svilen
48132 преглеждания

Foto: blog.raskoll.com

Slikoviti vodopad nalazi se na teritoriji Prirodnog parka “Vračanski Balkan”, jugozapadno od sela Zgorigrad. Borov kamak visok je 63 metra. Lokalitet je dobio ime po crnom boru, koji tamo raste, i koji je, prema mišljenju velikog broja naučnika, jedino prirodno nalazište te vrste bora u planini. Vodopad se napaja sa izvora reke Leve, koja se nalazi na 200 metara od njegovog početka.

Do vodopada vodi prva etapa Vračanske eko staze. Trasa nije teška, ali je naš savet da ne idete tamo zimi, naročito ako ne posedujete potrebnu opremu. U svakom slučaju neophodne su vam udobne cipele za planinarenje, rezervna odeća, suva hrana i eventualno planinarski štapovi.

Eko staza počinje od sela Zgorigrad – koje se nalazi oko 6 km južno od grada Vrace. Nakon kraja sela, sa leve strane nalazi se rečica, i tamo je jedna veoma velika poljana, gde možete da se parkirate, ako ste kolima. Nakon toga kreće se levo pored reke. Posle nekoliko minuta videćete početak eko staze, koja prati reku Levu po padinama Vračanskog Balkana. Prolazeći pored rečnih brzaka i deonica koje podsećaju na ždrela, preko mostova i stepeništa, stiže se do vodopada Borov kamak. Posle staza prolazi iza vodenog zida i penje se po strmoj steni do vrha vodopada, odakle možete da uživate u prekrasnom pogledu.

Denivelacija eko staze je 700 m, a dužina oko 3 km, vreme potrebno za njeno savladavanje je oko 2 sata normalnog hoda.

Dalje, prateći korito reke izlazi se na veliku i lepu poljanu koja je pogodna za odmor. Odatle može da se krene dalje prema planinskom domu Prševica ili Okolčica.

Подобни статии