Начало Новини Opština Belogradčik sa novim uspehom u turizmu

Opština Belogradčik sa novim uspehom u turizmu

от svilen
1637 преглеждания

Novinari i turoperatori iz Belgije, Holandije, Nemačke i Italije, predstavnici Ministarstva ekonomije in energetike i Dunavskog kompetentnog centra, posetili su juče Belogradčik. Cilj dvadeset troje stranih gostiju je da se upoznaju sa znamenitistima, sa kojima je grad uključen u dve nove turističke maršrute: „Putem rimskih imperatora“ i „Putem vina“. Vrednost projekta je 180 000 evra i finansira ga Evropska komisija u okviru „Programa za konkurentnost i inovativnost“. Partneri su Ministarstvo ekonomije i enegretike i turizma (Bugarska), Nacionalna turistička organizacija (Srbija), Ministarstvo ekonomije (Srbija), Asocijacija za kulturno nasleđe (Rumunija) i Nacionalna trgovačka komora (Hrvatska). Gosti su posetili pećinu „Magura“, gde su bili upoznati sa istorijom i jedinstvenim crtežima, kao i mogućnostima za turistički ribolov na Rabiškom jezeru. Popodne ih je dočekao predsednik opštine Belogradčik, Boris Nikolov na tvrđavi „Kaleto“. Obučeni u rimske toge, mladići i devojke iz Dečjeg kompleksa i učenici iz osnovne škole „Hristo Botev“ doprineli su stvaranju antičke atmosfere. Zamenik predsednika opštine, Rosen Mladenov, poklonio je gostima pakete sa reklamnim materijalom i informacijom o obe maršrute. Gosti su dobili i po jedan mali kamen sa stena, koji je upakovan sa natpisom „Poklon dece Belogradčika – parčence večnih stena“. Nakon obilaska tvrđave, gosti su probali domaću pitu. Zatim su seli na bicikle, koje je obezbedio biciklistički klub „Skala“, kojima su stigli do vinskog podruma „Borovica“ na degustaciju lokalnih vina. Obilazak lokalnih znamenitosti, završen je u hanu „Madona“, u selu Falkovec. Za vreme svog boravka tamo,gosti su odgledali dva reklamna filma o Belogradčiku i njegovoj rimskoj istoriji.

Maršruta „Putem rimskih imperatora“ je kandidat za sertifikat  Evropskog kulturnog puta koji dodeljuje Evropski institut za kulturne puteve.Korist od prisajedinjavanja ovakvom spisku na ovakvom nivou je prepoznatljivost i naravno reklama za ovu opast. Na ovaj način opština Belogradčik po drugi put se nalazi u klasaciji Evrope – tokom 2009. godine kao odlična turistička destinacija i sada kao deo Evropskih kulturnih puteva.

Na goste su Belogradčiške stene, bogata istorija oblasti i pre svega topla gostoljubivost domaćina ostavili veliki utisak, i njhov komentar na posetu bio je da ovde postoji dobar odnos i želja za razvoj turizma. Ovim susretom, još jedanput smo dokazali da kada Opština, privatnici, čitalište, škole rade zajedno, onda se postiže odličan rezultat.

Pres služba Opština Belogračik

Подобни статии