Начало Забележителности Oрганизирано наблюдение на лешояди в Природен Парк „Врачански Балкан“ 

Oрганизирано наблюдение на лешояди в Природен Парк „Врачански Балкан“ 

от Mariana Gomileva
1704 преглеждания

Площадката за хранене на лешояди край с. Долно Оризово / снимка: ПП „Врачански Балкан“

Лешоядите съжителстват с човека от древни времена, но през XX век агресивното навлизане в природата и промяната на местообитанията им снижава нивото им до критичен минимум. Някои видове са изчезнали от България заради разхвърляне на отрова против хищници, отнемане на територии и липса на храна. Лешоядите не са хищници, те се хранят с мъртви животни и са известни като „санитарите на природата“. Наблюдението им е от разстояние – освен че кацат на труднодостъпни скали, лешоядите не обичат да доближават хората.

Международният ден на лешоядите се отбелязва всяка първа събота на месец септември и има за цел да повиши информираността относно проблемите и нуждата от опазването им.

На 5 септември 2020 г. Дирекция Природен Парк „Врачански Балкан“ и Дружество за защита на хищните птици ще отбележат Международния ден на лешоядите с организирано наблюдение на белоглави и черни лешояди на територията на парка. Всички, които искат отблизо да видят тези величествени птици трябва да бъдат в 9.00 ч. в центъра на с. Долно Озирово. Началния час на тръгване е 9.10 ч. Походът е безплатен!

В деня на проявата ще бъде преминат маршрут с общата дължина около 8 км при малък наклон на терена. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани както белоглави и черни лешояди, така и други интересни видове птици обитаващи района. Посетителите е необходимо да носят подходящи обувки и облекло за планински терен, дъждобран – при прогноза за дъжд, вода, лека храна, бинокъл – при възможност. Тази година заради епидемичната обстановка, свързана с COVID-19, походът се провежда при спазване на необходимите епидемиологични мерки.

Наблюдаване на лешояди, 2019 г. / снимка: ПП „Врачански Балкан“

За пътуващите с кола с. Долно Озирово се намира на около 25 км от гр. Враца, 25 км от гр. Монтана, 25 км от гр. Берковица, 10 км от гр. Вършец и около 100 км от гр. София.

Лешояд пред гнездото си край Враца / снимка: ПП „Врачански Балкан“

Черни лешояди за първи път са освободени по проект в Природен парк „Врачански Балкан“ през 2020 г. Това е един от най-редките видове хищни птици в Европа, който към момента на Балканския полуостров гнезди само в един район на Гърция. От всички хищни птици срещащи се в Европа, черният лешояд е  видът с най-голям размах на крилата – до 2, 95 м. През 2016 г. за пръв път от над 80 години насам във Врачанския Балкан е доказано присъствието на черен лешояд. Лешоядът е забелязан на площадката, на която се оставя храна за белоглавите лешояди. От „Зелени Балкани“ разказват, че последното сигурно съобщение за гнездене на черен лешояд във Врачанския Балкан е от 1932 г. Оттогава има само отделни сведения, че е забелязван, но някои от тях не са били достоверни. Черният лешояд или „картал“ е обявен за изчезнал като гнездящ вид от България.

Черен лешояд, привлечен от белоглавите си събратя / снимка: ПП „Врачански Балкан“

Екипите на „Зелени Балкани“, „Фонда за дивата флора и фауна“, „Дружеството за защита на хищните птици“ поддържат площадки за изкуствено хранене с помощта на дирекцията на ПП „Врачански Балкан“. Такива площадки има и в Източна Стара планина и Кресненското дефиле. Според еколозите новите колонии белоглави лешояди помагат и за връщането на черния им събрат. Белоглавите лешояди също впечатляват със своите размери – те имат размах на крилете около 2,70 метра. И двата вида лешояди са включени в Червената книга на Р България и Природен парк „Врачанския Балкан“ е едно от малкото места, където те могат да бъдат наблюдавани в нашата страна.

За допълнителна информация, свързана с безплатното организирано наблюдение на лешояди на 5 септември 2020 г. – Георги Стоянов, тел. 0878734503

Лешоядите са почитани от хората още от дълбока древност. Неуморни санитари и любящи родители, тези небесни господари са запленявали човешкото съзнание векове наред, а днес те са на път да изчезнат от лицето на Земята. Да им се полюбуваме и да ги пазим!


Източник: ПП „Врачански Балкан“

Подобни статии