Начало Градска среда Oграничaване на движението между Мездра и Лютидол

Oграничaване на движението между Мездра и Лютидол

от Mariana Gomileva
1011 преглеждания

От 10 юни 2023 г. (събота) се ограничава движението в двете посоки по път I-1 (Е79) между Мездра и Лютидол, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Временната организация в участъка от 160-ти до 172-ти км е във връзка с изпълнението на строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път. Те предвиждат разширяване на трасето до четирилентов габарит с разделителна ивица, както и изграждането на обходни трасета, с които транзитният трафик ще се изведе от населените места.

Пълното затваряне на отсечката е необходимо и поради това, че платното в посока Видин, в участъка между 161-ви и 172-ри км, ще се изгради в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София ще бъде в по-голямата си част върху съществуващото трасе на първокласния път. Ще бъдат построени и редица съоръжения.

За изпълнението на всички планирани дейности по проект и удвояване на пътния участък ще са необходими взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни работи. Безопасното им извършване налага пълно затваряне на участъка, като по този начин ще се избегнат сериозни опасности за движението и предпоставки за пътно-транспортни произшествия.

При изпълнението на строителните работи леките автомобили до 3,5 т ще преминават по път III-1004 (Паволче – Челопек) – път III-1602 (Челопек – Лютиброд) – път II-16 (Лютиброд – Елисейна – Своге – II-18 Софийски околовръстен път и обратно.

За превозните средства над 3,5 т са предвидени следните обходни маршрути:

  • път II-13 Крапчене – Криводол – Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник – път I-3 Долни Дъбник – Червен бряг – Луковит – Златна Панега – АМ „Хемус“ и обратно;
  • път II-15 Враца – Борован – II-13 Борован – Бяла Слатина – Кнежа – Долни Дъбник – път I-3 Долни Дъбник – Червен бряг – Луковит – Златна Панега – АМ „Хемус“ и обратно.

Шофьорите на превозни средства над 3,5 т могат да използват и други възможни обходни маршрути:

  • в посока София: по път II-81 Монтана – София, през проход „Петрохан“ – до въвеждане на зимното поддържане на пътя;
  • в посока Монтана: по АМ „Хемус“ – път I-3 Ябланица – Златна Панега – път III-103 Златна Панега – Батулци – Роман – Долна Бешовица – Горна Бешовица – Кален – Горна Кремена – Долна Кремена – Мездра – път I-1 Мездра – Монтана.

Предвидено е движението в участъка от път I-1 да се възстанови през декември 2023 г.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите за причиненото неудобство при пътуването по обходен маршрут, но спирането на движението е необходимо, за да се осигури както безопасността на транзитния трафик, така и да се осигури строителна площадка за модернизацията на новото трасе, което ще е двойно по-широко от настоящото.

Апелът към шофьорите е да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания, с които да застрашат безопасността и живота на всички пътуващи.

С пълния текст на заповедта за въвеждане на временната организация и безопасност на движението, утвърдена след обществено обсъждане със заинтересованите страни, може да се запознаете на: https://api.bg/files/e8619ac5049e538ea76f017ca6f70e96.pdf

Източник: https://www.api.bg/

 

Подобни статии