Начало Икономика „MD Elektronik“ започна строежа на завода си във Враца

„MD Elektronik“ започна строежа на завода си във Враца

от Mariana Gomileva
1042 преглеждания

Символичната „първа копка“ | снимки: общ. Враца

Производителят на автомобилни компоненти „MD Elektronik“ направи първа копка на новия си завод във Враца днес. Символичното начало беше поставено от директорите на компанията, кмета на града Калин Каменов, представители на държавни институции и на строителната компания. Очаква се първия етап на завода да бъде готов до края на годината и в него ще бъдат открити 300 работни места в началото, след което те постепенно ще се увеличат до около 1000 служители.

Германската компания произвежда информационни кабели и електронни компоненти за автомобилната индустрия. Инвестицията е за над 20 млн. лв. и дружеството вече получи сертификат за инвеститор Клас А. Това ще е най-голямото вложение в индустрията на Враца от десетилетия насам. Строителството е поверено на компанията „Хоризонт-Иванов“. В пълния си капацитет заводът ще бъде готов 2020 г.

„Нашата инвестиция в България е дългосрочна, защото ние не сме краткосрочен инвеститор. Ние избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условия”, коментира Ото Жижка, член на борда на директорите на MD ELEKTRONIK. Той добави още: „В следващите месеци компанията планира да се построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико“.

Кметът на Враца Калин Каменов подчерта, че инвестицията ще даде възможност за развитие на целия регион. Преди няколко месеца общинският съвет във Враца позволи да бъде продаден терен за завода срещу 1.4 млн. лв.

„Вярвам, че след днешната първа копка на бъдещия завод, скептиците във Враца ще бъдат много по-малко, тъй като това, което ще се случи тук, ще даде възможност за развитие не само на Враца, но и на целия региона“, коментира Каменов. Той добави, че Враца вече е на картата на световната автомобилна индустрия.

Сред присъстващите на официалната церемония бяха заместник-министър председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, главните изпълнителни директори на международната компания „MD Elektronik“ Роберт Хофман и Ото Жижка, представители на фирмата- изпълнител „Хоризонт- Иванов“ – Борислав Иванов и Светослав Богалински, Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, народният представител Красен Кръстев, областният управител на Враца Малина Николова, председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, съветникът по икономическите въпроси на Германското посолство Хубертус Клинк, общински съветници и много други гости.

Така ще изглежда предприятието след завършването

Подобни статии