Начало Забавления IX-ти международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица – Вършец 2023“

IX-ти международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица – Вършец 2023“

от Mariana Gomileva
778 преглеждания

Международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица – Вършец 2022 г.“ / снимка: Евелина Георгиева

На 3-ти и 4-ти юни 2023 г. град Вършец ще бъде домакин на ІХ-тия международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица – Вършец 2023 г.“

Фестивалното събитие е част от културния календар на Община Вършец.

Фестивалът „Пъстра огърлица” е магия, сътворена от хората и за хората – една магия, която те завладява изцяло и те кара да се възторгваш от красотата и богатството на звуците, ритмите, костюмите, шевиците и багрите. Всяка година преживяването по време на фестивала е различно и неповторимо. Днес тази магия продължава, а хората, които претворяват емоцията и красотата, са здраво споени от любовта към фолклора. 

Целта на форума е популяризиране на фолклорното богатство и културните традиции на страните от Европейския регион, както и затвърждаване на добрите отношения между България и европейските държави в областта на културата.

Участници са фолклорни танцови състави, групи за автентични обреди и обичаи от страната и чужбина.

Целта на фестивала е популяризиране на фолклорното богатство и културните традиции на страните от Европейския регион, както и затвърждаване на добрите отношения между България и европейските държави в областта на културата. Фестивалът е наситен и разнообразен, пъстър като огърлица от разноцветни, светещи мъниста – една фолклорна огърлица от звуци и багри, от ритми и настроение, в която всяко скъпоценно камъче блести по свой идентичен, особен и неповторим начин, но даващ своя привкус към общото сияние – фолклорното богатство на народите по света.

В предишните издания на фестивала участие взеха фолклорни състави от Франция, Македония, Сърбия, Италия, Румъния, Украйна, Русия, Чехия, Южна Корея, Великобритания, Грузия, Албания, Гърция, Полша, Унгария, Холандия и България.

Международният фолклорен фестивал „Пъстра огърлица” няма състезателен характер.

Всички състави – участници във фестивала получават статуетки и грамоти за участие.

В тазгодишното издание участие са заявили над 450 участника, като се очакват 20 фолклорни състави от Сърбия, Северна Македония, България и за пръв път в историята на фестивала – от Исландия, Словакия, Киргизстан и Иран.

Международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица – Вършец 2022 г.“ / снимка: Евелина Георгиева

Програмата на фестивала включва:

03.06.2023 г. (събота)

17.30 часа – Дефиле на участниците във фестивала.

18.00 часа – Откриване на фестивала и първа фестивална вечер, с участници от България, Сърбия, Северна Македония, Киргизстан и Иран.

 

04.06.2023 г. (неделя)

10.30 часа – Дефиле на участниците във фестивала.

11.00 часа – Концертна част с участници от България, Сърбия, Исландия, и Словакия.

Място на провеждане: Откритата естрада на НЧ „Христо Ботев – 1900“ – гр. Вършец.

 

Източник: Община Вършец

Подобни статии