Начало Новини Камен Пунчев и Васил Бележков спечелиха конкурса за духова музика в Монтана

Камен Пунчев и Васил Бележков спечелиха конкурса за духова музика в Монтана

от Mariana Gomileva
875 преглеждания

Васил Бележков, един от победителите | снимка: Община Монтана

Камен Пунчев и Васил Бележков са победители в Четвъртия конкурс за създаването на нови творби за духов оркестър, който се провежда в Монтана, съобщиха от общината. Пунчев е спечелил приза с 89 от общо 90 възможни точки за марша си „Планинец“. Васил Бележков се отличи с „Димчева ръченица“ и това е поредната му награда в музикален конкурс.

Бележков е и китарист на група „Епизод“, аранжор и музикален педагог, уточняват от общината. Другият победител Камен Пунчев също е педагог – той преподава музика в СОУ „Иван Вазов“ във Вършец, основател и диригент на вокалната формация JOY.

В категорията „Марш“ второто място е за Орлин Бебенов с „Под флага на родината“ и Юлиян Слабаков, представил „Фестивален марш“. Бронзовата награда е за главния диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър – майор Ради Радев. Със същата трета награда е отличен и Ивайло Цвятков. В жанра „Хоро“ второ място е връчено на Христофор Раданов, ръководител на Оркестъра за народна музика на БНР. Раданов е представил на журито „Стефанино хоро“. Третото място е за изпълнител от същия оркестър – Ангел Добрев, и Елисавета Иванова с „Цветница“. Това е третата поред награда за Иванова от този конкурс.

Всички наградени музикални творби ще бъдат изпълнени от формациите на XV Международни празници на духовите оркестри, които се провеждат през месец май. Оценката на журито е правена според оригиналността на произведението, професионално изложение, присъствие на фолклорен елемент за хората и оригинална оркестрация за маршовете.

Председател на журито беше проф. д-р Жорж Бончев, преподавател в Националната музикална академия, композиторът Стефан Илиев и диригент Елиянка Михайлова.

Районът на област Монтана отдавна е известен с духовата си музика – „Берковската“ е най-прочутата, но освен нея в много от градовете и селата си имат свои формации. Сред от най-известните представители на северозападната музикална школа е композиторът Дико Илиев, работил през голяма част от творческия си живот в Оряхово, Монтанско, Врачанско, създател местни духови оркестри, автор на стотици произведения. Едно от най-известните е „Дунавско хоро“.

Подобни статии