Начало Забележителности Един турист в Белоградчик през 1925 г.

Един турист в Белоградчик през 1925 г.

от Mariana Gomileva
1880 преглеждания

Има безброй текстове и пътеписи с описание на хубостите на Белоградчик, разказва проф. Борислав Тошев в своя “Белоградчишки лист”.

“Няколко от тях от известни автори още се помнят. Повечето от тях, обаче, в наши дни са напълно забравени. Навярно пълна колекция от такива разкази има само в Белоградчишкия ежедневен илюстрован лист.

Текстът, който сега ще прочетете е озаглавен „Белоградчик“. За автора – К. Троянов, сега не може да се намери никаква информация. Неговият разказ за Белоградчик, заедно със снимките, които той е правил, са публикувани в списанието на Юношеския туристически съюз „Млад турист“ (год. 10, кн. 8, април 1925 г.).

Може би К. Троянов е живял в Белоградчик, защото от неговия разказ се вижда, че той добре познава околностите на нашия град. Мислех, че сега аз съм единствения, който знае къде е Коласин камък – но ето и тази скала, близка до Кукувицата, се споменава от Троянов.”

Публикуваме факсимиле на изданието – то показва как още преди близо 100 години градът е бил туристическо място, макар и не толкова популярно, колкото сега. Репортажът може да прочете като кликнете върху изображенията – те са подредени хронологично. 

Подобни статии