Начало Забележителности 10 фирми кандидатстват за ремонта на видинската синагога

10 фирми кандидатстват за ремонта на видинската синагога

от Mariana Gomileva
2818 преглеждания

Рушащата се видинска синагога / снимка: Цветан Калеев

Старата синагога във Видин, построена с дарения от многобройната някога еврейска общност в града, се руши от десетилетия. Тя е по подобие на еврейския храм в Будапеща и е втората по големина в България след софийската.

Емблематична сграда за видинчани е паметник с национално значение. Идеята е тя да бъде реставрирана максимално близо до някогашния си вид и да се използва като културен център за всички религии и етноси. Реализирането на тези намерения обаче се отлагат във времето и ремонтът все още не е започнал. След дългогодишни спорове кой е отговорен за стопанисването и кой трябва да се погрижи за възстановяването на сградата, собствеността ѝ беше прехвърлена на община Видин от Регионална организация на евреите в България „Шалом“.

При подписването на договор през 2018 г. Общината се ангажира реставрацията да започне в срок до пет години и Синагогата да се превърне в Културен център, носещ името на световноизвестния художник от Видин Жул Паскин. Предвидено беше и да има обособена част от 50 кв. м за културни традиции на еврейската общност, а на входа на сградата да бъдат върнати и двете мраморни плочи, на които са изписани имената на видински евреи, загинали във войните за Освобождението и независимостта на България. Плочите са изписани на иврит и в момента се съхраняват в Регионалния исторически музей.

Видинската синагога е построена през 1894 г. на мястото на предишен храм разрушен по времето на руско-турската Освободителна война (1877-1878). Строежът е осъществен предимно с дарения на местната еврейската общност. Втората по големина синагога в страната се намира в близост до крепостта Баба Вида. По архитектурен план сградата е напълно симетрична, с правилна форма от типа 3-корабна 1-апсидна базилика, с притвор, галерии и 4 кули. Вътрешните размери на молитвената зала са 21 на 10 м., по подобие на еврейския храм в столицата на Унгария. Оцветеният в синьо, червено и бронз олтар е дело на чешкия скулптор Макс Верих, който по това време работи и преподава във Видин. Дървеният материал е доставен от Румъния и Унгария, а по-голямата част от мебелировката е поръчана от Австрия.

Интериорът е впечатлявал със своят колорит и богата орнаментика. Олтарът е поставен върху подиум в апсидата. Предполага се, че имитира архитектурата на древноеврейски храм с централна част, арки, колони и две кули. Над олтара е изобразен символът на Слънцето. Главната фасада някога е била наистина внушителна. Решена с издаден напред черен обем и две странични кули.

Централният вход е засводен с полукръгла арка върху двойка колони с високи постаменти. Кръгъл прозорец с желязна решетка сплетена във формата на звездата на Давид украсявала центъра на аркадата. Четирите странични кули с арковидни прозорци, събрани по двойки имали цветни стъкла и фина декоративна решетка.

Във входа на храма били монтирани въпросните две плочи от бял мрамор, на които на иврит били изписани имената на видинските евреи, дали живота си за свободата на България – от опълченците в Освободителната война до воините, загинали в Първата световна.

За съжаление в средата на XX век синагогата изгубва своята религиозна функция. През 1948 г. за новата държава Израел заминават близо 1200 видински евреи, а синагогата е предадена за стопанисване на община Видин. През 1950 г. молитвеният дом е превърнат в склад и постепенно великолепната сграда загубва блясъка си.

През 1986 г. по препоръка и със средства от тогавашния Комитет за култура започва реставрация на храма, който днес е със статут на паметник на културата. Поради чудесната акустика на сградата видинчани възнамерявали да я използват за изнасяне на симфонични концерти. През 1991 г. ремонтните дейности са спрени, а имотът е върнат в активите на малобройната вече еврейска общност в града.

Синагогата се намира в непосредствена близост до Видинската Митрополия и Джамията на Осман Пазвантоглу, в историческия квартал „Калето“, в рамките на старите крепостни стени. Превръщането й в културен център ще бъде признание от Видин и за Жул Паскин. В момента Художествената галерия носи името на друг знаков видински художник – Никола Петров. Така градът ще има културни институции, наречени на двамата най-известни художници, родени в града.

 

На 06.06.2019 г. беше подписан първият договор, с Община Видин, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с комбинирано финансиране по процедура „Развитие на туристически атракции“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ за проект „Реставрация и адаптация на синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Общата стойност на проекта е 9 775 000 лева. Той ще получи безвъзмездна финансова помощ от Министерството на регионалното развитие и благоустройството – 8 275 000 лв. Останалите 1 500 000 лв. се осигуряват като заемни средства във връзка с механизма за финансов посредник от фонда за градско развитие „Север“.

Областна администрация – Видин

Със заповед на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков, на 02.06.2020 г. офертите на участниците по проекта „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център Жул Паскин“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., бяха отворени днес от 7-членна комисия, с председател заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова.

Общинските служители и външните експерти отвориха, разгледаха и оцениха постъпилите оферти по реда на пристигането им. Комисията ще изготви протокол, отразяващ дейността й, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки, в срок до 90 дни. 

Имената на участниците са написани по реда на подаване на офертите:

Сдружение „Реставрация Синагога 2020“ – София;

„Пи Ес Пи“ ЕООД – София;

„Камо Билд Груп“ ООД – София;

„Интерхолд“ ЕООД – София;

ДЗЗД „Паскен“ 2020- София;

ДЗЗД „Реставрация Видин“ – Пловдив;

Обединение „Геострой ЕКСА – Видин“ – София;

ДЗЗД „Инфра-МАР 2020“ – София ;

ДЗЗД „Жул Паскин“ – София и

„Културен център Жул Паскин“ ДЗЗД – София.

Обект „Реставрация и консервация на Еврейска синагога и реконструкция и адаптация за „Културен център „Жул Паскин“ и изграждане на обслужваща сграда включва и следните подобекти: Подобект 1: Реставрация и адаптация на основната сграда на Синагогата. Подобект 2: Изграждане на обслужваща сграда в имота. Подобект 3: Ограда на имота. Подобект 4: Вертикална планировка и оформяне на околното пространство Сградата на Синагогата в гр. Видин е обявена като архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с категория „национално значение“. Всички подобекти се намират в поземлен имот с идентификатор 10971.501.571 с площ 2 530 кв.м. Сградата на синагогата е със застроена площ 638 кв. м.

Днес видинската синагога, 126 години след построяването си, продължава да е в окаяно състояние и разрухата й се задълбочава. Остава надеждата, че скоро най-после ще започне реставрацията на това емблематично място в Северозападна България и блясъкът ѝ няма да остане само в миналото.

Реставрацията и облагородяването на околното пространство в имота наистина ще могат да превърнат комплекса в атрактивна туристическа и културна дестинация.

Видинската синагога на фона на р. Дунав / снимка: Еличка Вътова

Източник: Община Видин; Снимки: Цветан Калеев

Подобни статии