Начало Забележителности Японската сакура във Вършец цъфти вече повече от 60 години

Японската сакура във Вършец цъфти вече повече от 60 години

от Mariana Gomileva
2720 преглеждания

Декоративната японската вишна между „Слънчевата градина” и минералните бани във Вършец цъфна и в продължение на десетина дни жителите на курорта могат да се насладят на красивите й розови цветове.

Интересното е, че цъфтящите декоративни вишни, наречени сакура, са характерни преди всичко за държавите в Източна Азия – Япония, Корея и Китай, а за нас те са екзотичен вид.

Днес декоративната вишна се е превърнала в един от символите на Япония. В страната на изгряващото слънце има изключително голямо разнообразие от цъфтящи вишни – над 100 сорта. В зависимост от района и климата, те цъфтят от края на март до средата на май. Невероятно красивото зрелище се чества от японците като празник, известен под името Ханами.

Периодът на цъфтеж на сакурата е много кратък и според източната философия напомня за това, колко краткотрайна и преходна е красотата. Символиката на японските вишни е в това, че могат да бъдат сравнени с един човешки живот. В края на сезона, умиращите цветове падат като сняг върху земята, образувайки безкраен килим от бледо-розови листенца.

Поради факта, че вишните цъфтят в букети от цветя, те символично се свързват с облаците и оприличават ефимерната природа на живота в японската култура, която е силно повлияна от будизма. Сакура често са включени в японското изкуство, филми, аниме и манга. Любопитното е, че тези деликатни вишневи дървета веднъж дори са използвани като част от пропагандата, целяща да вдъхнови “японския дух”, преди началото на Втората световна война.

Въпреки че сакура е неофициалното национално цвете на Япония, днес те са разпространени и в много други страни. Независимо от това, цъфтежът на японските вишневи дървета определено е една от най-красивите забележителности по целия свят.

Сакурата в градския парк на Вършец е на достолепната над 60-годишна възраст, тъй като според спомените на един от доайените на озеленяването в града инж. Георги Владимиров, фиданката е засадена през 70-те години на миналия век, когато той е оглавявал служба „Озеленяване” към бившето „БКС“. Преди няколко години беше извършено почистване на изсъхналите клони на декоративната японска вишна, с цел запазване, удължаване на живота й и с надеждата, че ще радва още дълги години жителите и гостите на Вършец с екзотичната си красота.

Източник: Евелина Георгиева, снимки: Николай Николов

 

Подобни статии