Начало История Час по Родоучение

Час по Родоучение

от Mariana Gomileva
1820 преглеждания

На 27 февруари 2020 г., от 12 ч., в салона на НЧ „Развитие-1893г.“ – Белоградчик ще се проведе „Час по Родоучение“. Това е единствената по рода си програма за интерактивно обучение в рамките на един учебен час, в която под формата на патриотично филмово-театрално представление се поднася прецизна и важна информация с възпитателно-образователен характер за деца и ученици от всякакви класове. Акцент са откъсите от филмите за Паисий, Софроний, Левски, Ботев, Райна Княгиня, Георги Бенковски, Захарий Стоянов, Иван Вазов и Освобождението на България, както и оригинални нови стихове за героите. В рамките на програмата за родоучение децата и учениците ще видят цялата история на Българското Възраждане, както и всички народни будители, „оживели“ на екрана.

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение

Създател, организатор и изпълнител на часовете по родоучение е младият патриот от Мездра д-р Искрен Красимиров, който се е отдал на каузата да съхранява и предава на поколенията славата на българския народ. Вече близо десет години той следва мисията на родолюбивия си проект „НЕзабравимата България, който чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии, популяризира националните ни герои и тяхното дело.

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение

„Нещо, което казвам на децата винаги: Ние, БЪЛГАРИТЕ, може да сме най-слаби на футбол. Може Северозападна България да е най-бедният регион в Европа. Може да сме най-отзад на много класации. Обаче има два показателя по които НИКОЙ, и то в целия свят, не може да ни бие. Това са ПРИРОДАТА ни и ИСТОРИЯТА ни! Гордейте се!“, категоричен е д-р Красимиров, или както всички го наричат Съвременният Ботев – не само заради поразителната му външна прилика с националния ни герой, но и заради пламъка в душата, с който следва неуморно делото си.

д-р Искрен Красимиров

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение

 „Често ме питат с какво Ботев е велик, и защо той е любимият ми Герой. Освен, че пра-пра дядо ми е бил негов четник и близък другар, Войводата ми е любимец по още една причина. Нещо, за което никой не се замисля. Че този човек оставя на произвола на съдбата цялото си семейство, воглаве с братята си. Но най-вече – майка си Иванка, жена си, милата Венета, с която са женени само от 1 година… И дъщеричката си малката Иванка, която е бебе (Представете си!) – само на 40 дни, когато той я целува за последно и отива да даде живота си за БЪЛГАРИЯ. Ето това е великият му подвиг! Христо Ботев има силата да остави семейството си, за да се обрече на Родината си! И за да ни има нас!“

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение

Д-р Красимиров е завършил филмова и телевизионна режисура в НБУ и е създал десетки късометражни и документални филми сред които: „БОТЕВ: От Голгота към Свобода“, „Живот на кръстопът“, „Авантюра с БОТЕВ“,  „Каменното съкровище от Мездра“, „Другото полувреме“,  „Хляб от Бога, богове от глина“, „Коледен триптих“, „Грешникът светец – филм за Св. Софроний еп. Врачански“, „100 000 крачки с БОТЕВ“ – филм за похода „Козлодуй-Околчица“, „Търсене на изгубения БОТЕВ“ – филм за гибелта на Христо Ботев, „Със страшна сила“ – филм за Васил Левски, „Съзвездието на войводите“ – филм за Гоце Делчев и Даме Груев и много други. Ето какво сподели автора за читателите на Северозапазена БГ:

„Освен филми за националните ни герои, издадохме три стихосбирки с патриотичните строфи на Красимир Стефанов, които ползвам в моите образователни спектакли, изнесохме над 800 прожекции, уроци, беседи, лекции, спектакли в стотици институции по света и у нас, и делото на „НЕзабравимата България“ достигна до стотици хиляди българи навсякъде по света. Ролите ми в нашите филми досега са три: изиграх първо себе си във филма „Авантюра с Ботев“ (2014), където показваме началото на националното ни турне с първия филм за Христо Ботев, когато посетих 35 училища в цялата страна; втората ми роля беше на Захарий Стоянов в лентата „Левски и Ботев на живо“ (2017), а третата е на Дж.А.Макгахан в „Освободителят на България“ (2018).

Държа да подчертая, че нашите филмови образи на героите говорят от екрана единствено и само с цитати от собственото им документално наследство. Сценаристите никога не слагат измислени думи в устата им. И така и аз трябваше да говоря на майчиния език на Макгахан – анлийският, а после с Георги Георгиев-Гого направихме майсторски дублаж. Винаги правя и прецизна селекция на актьорите за другите екранни образи. Гордея се с работата на:  Симеон Владов, който изигра перфектно Васил Левски в „ЛЪВСКИЙ: Европеец в Българско“ (2017), Златимир Йочев, който „влезе в обувките“ на дядо Иван Вазов в „Българин да се наричам“ (2016), Габриела Авелова и Антоний Кисьов като Райна Княгиня и Георги Бенковски в „Българската княгиня“ (2018). И отново незабравимият Филип Филипов, който пресъздаде и образа на Паисий Хилендарски в последната ми онлайн-поредица „ГЕРОИ“ (2019)“.

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение

Воден от идеята да образова и да изгражда патриотичен дух и самосъзнание у младите българи, д-р Красимиров е обиколил над 1000 детски градини, училища и читалища, не само в страната, но и в чужбина. Пред българските общности зад граница той представя най-често филмово-театралния спектакъл „БЪЛГАРСКА ДРУЖИНА ПЛАНИНА ПОВДИГА“, който пълни залите и винаги разплаква посетителите от възторг и умиление пред величието на националния ни дух. Признава, че най-любимите му места са малките родни села.

 „Аз обикалям българските села и градове! Предимно села. Оказа се, че там са повечето от истинските хора. От истинските Българи. Онези, позабравените. С големите сърца. А децата! О, прекрасни са! На село са най-хубавите деца. За пореден път се убеждавам. А аз – няма да спра и няма да се откажа! Защото Делото е свещено и трябва да продължи! За да я има България и след нас!“

10 години Българско училище в Линц, Австрия

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение в БНУ Васил Левски – Никозия

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение – Варна

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение – София

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение в ОУ Св. Климент Охридски гр. Бяла Слатина

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение в НУ Любен Каравелов – Съединение

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение в Двореца на децата – София

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение

д-р Искрен Красимиров в Час по Родоучение

„Бъдещето е закодирано в миналото! Затова продължавам да сея родолюбието в детските сърца! Делото е Свещено! И ще продължи, въпреки всички трудности!“ 

 

Подобни статии