Начало Забележителности Хубава си, моя горо!

Хубава си, моя горо!

от Mariana Gomileva
1495 преглеждания

Боровата гора зад стадиона на Белоградчик / снимка: Ангел Боянов-Драката

Изразът, че гората е белият дроб на града, в наши дни е все по-стойностен. Благодарение на красивите ни вековни гори, въздухът, който дишаме в градска среда, все още е сравнително чист. Гората е живот, енергия, източник на здраве и не на последно място важна част от ландшафта.

С обич към красотата на гората около Белоградчик, в неделя, 10 ноември 2019, съмишленици на предстоящото за откриване Гражданско сдружение „Светлина за Белоградчик“, ще обединят сили, за да засадят дръвчета на едно много сантиментално място за хората от града – боровата гора над стадиона. Тя пострада преди пет години от ледено бедствие и в момента са останали едва около 20% от боровете, като някои са изсъхнали, а други почти изцяло са изгубили короните си. В момента между тях е непроходим гъсталак от храсти и къпини. Добрата новина е, че мястото се самозалесява по естествен път с дъб. Има много дъбови фиданки и дори 4-5 годишни дръвчета, високи по 2-3 метра.

Храстите и самораслите дъбови фиданки в гората зад стадиона на Белоградчик / снимка: Ангел Боянов-Драката

Храстите и самораслите дъбови фиданки в гората зад стадиона на Белоградчик / снимка: Ангел Боянов-Драката

Идеята на инициаторите на инициативата е да облагородят зоната, като разсадят тези дъбови фиданки и разчистят всички диво-сплетени храсталаци. За целта, хората от сдружението са се консултирали с Общината и с лесовъд, и са посъветвани да използват фиданките от това място, защото те най-лесно и най-сигурно ще се вкоренят при преместване. Планът е от Общината да помогнат за разчистването на терена с трактор, като извадените от почвата диво засадени дъбови дръвчета ще се насадят в прави редици на равни разстояния.

Ето какво споделя Ангел Боянов – Драката в навечерието на инициативата: Това ще бъде дълъг процес. И е хубаво, че е така, защото идеята ни е в това залесяване да се включат колкото може повече хора от града, семейства с децата си, приятели от съседните населени места – да се обединим около каузата да създадем една хубава дъбова гора, подредена и поддържана. Идеята е тя да се свърже с Алеята на здравето, чрез няколко пътеки и стълби, и така да създадем един истински градски парк – да го създадем ние, гражданите, с общи усилия за една добра кауза. Разбира се, и поддръжката след засаждането ще е изключително важна. Всеки, засадил дръвче, после ще трябва да се грижи за него, да го полива, да почиства от бурени и къпини около него, ако е нужно да го укрепи. Хората, които желаят, могат да поставят до дръвчето си и табелка с името си и датата, на която е засадено. И понеже това ще е дълъг процес,  планираме да организираме редовни мероприятия по залесяване, докато получим една хубава силна и чиста гора. Заслужават го всички жители и гости на Белоградчик!

Първото залесяване е предвидено в неделя, 10 ноември 2019 година. За засаждането на дръвчета в началното петно от горската зона вече има достатъчно желаещи, потвърдили, че ще се включат в работата на терен. Всеки, който би искал да се присъедини към следващите етапи от разчистването и пренареждането на гората трябва да си носи лопата, вода за поливане на дръвчето и позитивен дух.

Графикът на събитията по инициативата за облагородяването на гората ще бъде изготвен според метеорологичните и организационните условия и ще се публикува във Фейсбук на страницата на „Светлина за Белоградчик“. Нека заедно поставим началото на нещо прекрасно за нас, нашите деца и нашите внуци!

Подобни статии