Начало История Фестивал на патриотичното творчество „С Ботевски пламък в сърцето“

Фестивал на патриотичното творчество „С Ботевски пламък в сърцето“

от Mariana Gomileva
780 преглеждания

 За втора поредна година, във врачанското село Паволче, в края на месец май ще се проведе фестивал на патриотичното творчество „С Ботевски пламък в сърцето“. Село Паволче се намира в подножието на връх „Околчица” и местността „Йолковица”- лобното място на поета-революционер.

Организатор на фестивала е Читалище „Фар 1930“ – с. Паволче, а идеята е да се съхранят и популяризират българските патриотични песни, есета и стихове, посветени на възрожденците ни, загиналите за свободата и в името на България. Събитието е планирано за 23 май и е част от проявите, посветени на честванията на Ботеви дни.

Ботеви дни в село Паволче 2019 г. / снимка: НЧ “Фар 1930” – с. Паволче

Във връзка с усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и обявеното с Решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание на РБ извънредно положение и препоръки на Националния оперативен щаб, читалищното настоятелство на НЧ „Фар 1930“  реши тази година фестивалът да се проведе само в Категория „Есе” на тема „Свободата“.

Целите на фестивала са: Съхраняване на културното наследство, стимулиране на културния туризъм в региона и създаване на умения за изучаване и представяне на исторически събития и факти чрез похватите на литературата. Мария Божковска от библиотеката към читалището уточни за СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ, че въпреки невъзможността второто издание на фестивала да се проведе в пълния му мащаб, имат огромно желание да спазят традицията и в края на май да зарадват хората с едно патриотично събитие, което да ги зареди. „Събитието е част от проявите посветени на 144-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета и по повод 11 години от поставянето на възпоменателен знак на „Кървавия камък” в памет на загиналите Ботеви четници в местността „Бигора”, с. Паволче. Избрахме темата за Свободата, за да провокираме мисленето на участниците, за съпоставка с жаждата за свободен дух на Ботевите четници, за които специално имаме почетен знак на селото още от 2009 г., и съвременните търсения на свободата, в ситуацията, в която сме поставени сега“, уточни Мария Божковска. Според Пенка Павлова от читалището, благодарение на този фестивал се откриват и стимулират литературни таланти. Тя допълни, че сред целите на фестивала са: създаване на усещане у българите за единение между етносите, възпитаване в демократични европейски ценности, както и придобиване на опит за участие в обществени инициативи.

Регламент: Във фестивала  могат  да участват автори на есета от всички етноси и без възрастови ограничения. Той има конкурсен характер, като конкурсните творби трябва да отговарят на зададената тема „Свободата“ и на препоръчания жанр. Не се журират творби, които са публикувани и общодостъпни в Интернет или на хартиен носител. Ето и конкретните изисквания:

 • Максимален обем на представените конкурсни текстове – не повече от 1 машинописна страница, формат А4, едностранно, шрифт и размер Times New Roman 14. Всеки участник може да участва само с една творба;
 • Участниците задължително посочват трите си имена, пълен адрес за кореспонденция, телефон/e-mail за връзка;
 • При условие, че участникът е работил с помощта на консултанти, учители или преподаватели в други институции, задължително се добавят трите имена на консултанта и неговата месторабота;
 • Конкурсните материали се изпращат на имейл адреса на организаторите chitalishte_far@abv.bg
 • С изпращането на конкурсните материали участниците изразяват съгласието си творбите или части от тях да бъдат публикувани в български медии и/или сайта на Народно читалище „Фар 1930” с. Паволче.
 • Краен срок за подаване на заявки за участие до 15.05.2020 г.
 • Със заявката за участие във фестивала, изпълнителите декларират, че са съгласни с условията на настоящия регламент.
 • Такса участие във фестивала не се събира.
 • Резултатите от конкурса ще обявим на 23.05.2020 г. във Facebook страницата на Село Паволче – Pavolche Village.
 • Наградите на класиралите се участници във фестивала ще бъдат изпратени на посочения от тях адрес.
 • Кандидатите за участие във фестивала заявяват своето участие чрез регистрационна форма „Заявка за участие” по приложен образец.

Класиране: Представените разработки ще се журират от тричленна комисия, като ще оценяват по следните критерии:

 • Дълбочина на осмисляне и аргументиране на темата;
 • Позоваване на реални исторически факти, предадени със средствата на художествената литература;
 • Издирване и изследване на примери по зададената тема от регионалната история;
 • Оригиналност и творчески подход към темата;
 • Езикова и стилистична култура.

Повече информация за фестивала, може да получите на: 0885322610, 0879548792 – Мария Божковска, 0876910049, 0879548793 – Пенка Павлова

3044 с. Паволче, общ. Враца, Народно читалище „Фар 1930”, ул. „Христо Ботев” 53А, е-mail: chitalishte_far@abv.bg

Източник: НЧ „Фар 1930“  – с. Паволче

Подобни статии