Начало Новини (Български) Туризмът в Северозапада – в търсене на нещо различно

(Български) Туризмът в Северозапада – в търсене на нещо различно

от Mariana Gomileva
2963 преглеждания

На ски пистата в зона "Ком" | снимка: общ. Берковица

На ски пистата в зона “Ком” | снимка: общ. Берковица

Разходки сред природата, велосипедни маршрути, екотуризъм и неизвестни за масовия посетител забележителности. От това се интересуват хората, които спират на щандовете от Северозападна България по време на изложението „Ваканция и спа експо 2016“, което се провежда в София. На него с отделни щандове участваха общините Враца, Берковица и Вършец, а Видин, Белоградчик и Чупрене се представяха общо.
Берковица
От Берковица разказаха, че много посетители питат за възможностите за екологичен туризъм, все повече стават и тези, които предпочитат Ски зона „Ком“ за зимен спорт. За разлика от пренаселените ски курорти в Южна България, в Берковския балкан скиорите не се налага да чакат на опашки. Ски пистата там има и едно голямо предимство – тя е от северната страна на Стара планина, където през цялата година е по-студено и се задържа повече сняг, отколкото в южните планини. В Берковица туристите минават през музея на Иван Вазов и останалите музейни изложби – Етнографския, Градската художествена галерия.
През последните години Берковица развиваше общ маркетинг и туристически продукти с общините Вършец и Годеч, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“. Проектът „Неоткритата тайна на Западна Стара планина“ е приключил и това е причината общините да са на отделни щандове, за разлика от предишни години, когато са се представяли заедно. Не разбрахме какво пречи дори след края на проекта отново да бъдат заедно, което щеше да е добър рекламен ход. На тазгодишното изложение северозападните общини бяха на различни места в залата на „Интер експо център“ и определено това не работеше в тяхна полза.
Град на минералните води
Вършец си остава „Град на здравето“ и туристите го посещават заради минералните води и спа хотелите. Хубавата и чиста природа, огромният парк (втори по големина в България след „Борисовата градина“) и спокойствието привличат гости на града. За съжаление през зимата те са доста по-малко, макар тогава хотелите да предлагат и доста по-ниски цени, отколкото в пика на туристическия сезон през топлите месеци.
За пътуването до Берковица и Вършец с кола спокойно може да използвате прохода „Петрохан“, който е ремонтиран в последните години и се минава много по-лесно, увериха от общините. Предимството му е, че там движението не е много натоварено, не се движат тежкотоварни камиони, а гледките са много по-красиви, отколкото през магистрала „Хемус“. По-трудно проходим е през месеците със сняг, когато стават навявания и се чисти по-трудно.
Най-северозападния край
Петрохан е по-прекият път и до следващата дестинация – най-горния ъгъл на картата, Видин, Белоградчик и Чупрене. Познатите ни крепости в Белоградчик и Видин продължават да привличат вниманието, но все повече хора питат за забележителности, които не са масово известни, разказаха от общ. Видин: „Нещо ново – това търсят всички“. За представянето на обща дестинация от няколко района общините бяха направили щанд във формата на карта на крайдунавските земи.
Във Видин има много неща за гледане и на туристите от круизните кораби, които спират там, ден или два не им стигат. Понякога се организират и разходки до Белоградчик и пещера „Магурата“, но все пак този край е толкова богат на забележителности, че и седмица е много малко, за да се обиколят всичките. Увеличава се интересът към кулинарния и винения туризъм в региона – засега за винен идват предимно гости от чужбина, а българите едва наскоро започнаха да го откриват. В Белоградчишко и Чупренско се представят и с традиционна местна кухня, позната на много малко хора – торлашката. Тя е създавана векове наред от местното население торлаци (или турлаци) във времена, когато месо почти е липсвало на трапезата и домакините е трябвало буквално да направят „от нищо – нещо“. Така са се родили рецепти със зелени домати и чушки (в планинските райони те зреят доста късно), сухи червени чушки, лапад, коприва и за разкош – сирене и мляко. Автентична торлашка кухня може да опитате в „Хан Мадона“ до Белоградчик.
Видин е бил доста по-европейския град, отличаващ се от селската част на България – там посетителите могат да разгледат старите къщи в стила на 20-те и 30-те години, бита и културата от онзи период, а през годината има и много културни фестивали.
В Белоградчик се увеличава интересът и към другите пещери, освен „Магурата“, както и към веломаршрутите и разходките до непознати забележителности. Съседната общ. Чупрене залага на екотуризъм в едноименния биосферен резерват и сред изключително запазената природа. През януари общината представи и проект за малък ски курорт, но за него тепърва ще се търсят инвеститори.
Врачанско наследство
От общ. Враца заложиха на културния туризъм – на щанда бяха показани копия от съдовете на Рогозенското съкровище, а акцентът на програмата беше 30-годишнината от откриването му. От театралната група „Темп“ и Сдружение „Темп-Арт“ представиха древни обичаи на тема вино и „Тракийска принцеса“. Днес, в последния ден на изложението, на щанда ще могат да се опитат и традиционни ястия, приготвени от читалище „Пробуда“ в с. Згориград. Малко след встъпването си в длъжност кметът на Враца Калин Каменов каза пред Severozapazena, че досега местната власт във Враца не е гледала сериозно на възможността градът да стане туристическа дестинация, и то не само с „Леденика“. Каменов има намерение да работи активно за привличане на туристи и популяризиране на забележителностите.
Изложението „Ваканция и спа експо“ продължава и днес в „Интер експо център“ в София, до 17 часа. Входът е свободен.
Джамията на Пазвантоглу във Видин | снимка: cultour.org

Джамията на Пазвантоглу във Видин | снимка: cultour.org

Джамията на Пазвантоглу | снимка: cultour.org

Джамията на Пазвантоглу | снимка: cultour.org

Подобни статии