Начало Култура Три нови книги на автори от Северозападна България

Три нови книги на автори от Северозападна България

от Mariana Gomileva
1575 преглеждания

„Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време най-търпеливите учители“, казва Чарлз Елиът. „Четенето ни отнася далече от дома, но по-важното е, че ни създава дом навсякъде“, допълва Хейзъл Рокман.

Има доста талантливи автори на книги от Северозападна България, които се развиват в различни жанрове. Три от тях скоро ни зарадваха с нови творения. Ето нашите любими три новоизлезли от печат съкровища, които носят абсолютно различна емоция. Те не могат да бъдат поставени в класация, защото сами по себе си са ценни и уникални. Общото между тях е, че са написани с много майсторство, задълбочен труд и от душа.

Тайният код на българските дюлгери

Автор: Ивелин Любенов

Българските майстори дюлгери са наследници на хилядолетни строителни традиции. В повечето случаи техните имена остават неизвестни. Едва от времето на Възраждането, благодарение на паметни надписи и договори, са съхранени част от имената на хората, чиито творения ни удивляват и днес. Със сигурност направеното от тях е преодоляло напорите на времето, и векове по-късно продължава да ни възхищава с елегантността и устойчивостта на градежа си. Как обаче майсторите са успели да постигнат това? Какви знания се крият в градежите и как дюлгерите са си ги предавали от поколение на поколение? За какво са служели тайните дюлгерски говори? Какви са ритуалите и сакралните жертви нужни, за да е здрав градежът? Тази книга търси отговор на тези и на още много въпроси, свързани с тайните на строителството и строителните общности по българските земи. Дали тайният код на майсторите дюлгери някога ще бъде разкрит, едва ли някой може да каже. Но със сигурност това, което можем да направим, е да пазим техните творения и да тачим паметта им. Търсете в книжарниците, онлайн и на сайта на Издателство Инле.

За автора: Ивелин Любенов е родом от Враца, завършил е „Архитектура“ в УАСГ – София, а след това и „История на изкуството“ в Аугсбург, Германия. Работил е като проектант, технически ръководител и инвеститорски надзор в България и Германия. Интересите му са свързани с история на изкуството в страната ни и на Балканите. Участник е в изданието „Български исторически четения“ 2019, посветено на опазването на българското историческо наследство.

Ивелин Любенов

Като читател на СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ, Иво редовно коментира темите, свързани с историята, археологията и изкуството, като добавя ценна и малко позната информация или коригира неясноти около датирания, източници и спорни въпроси, свързани с миналото на Северозапада.

Село на завой

Автор: Ели Лозанова

Написана в колоритен местен диалект, с много чувство за хумор и острота на мисълта, тази книга разказва за ежедневието в Северозапада през очите на хората, които правят това кътче Северозапазено. Безупречните коментари на житейските тегоби не са представени натрапчиво, а по хитър начин в разкази от първо лице. В книгата се поставят въпроси как животът в едно монтанско село може да съхрани благинките си. Същевременно се търсят отговори защо толкова много хора посягат на красотите и проявяват неуважение към местните порядки. Прям, забавен, истински, сборникът е дело на дълги изследвания на радостите и тревогите в селото, чиято мащабност излиза извън него и е валидна за общия ни дух в тези времена. Според автора, „насърчавайки младите да бягат в чужбина и да търсят там препитание и възможности, ние правим огромна грешка. Най-голямото предизвикателство в писането за мен е да не сложа твърде много оптимизъм. Също така да се избавя от излишни обяснения. Просто обичам кратките и ясни неща, падам си по лаконизма и така и пиша. Не обичам да разтягам ластици и не си падам по книги, които са изпълнени с описания.“

Очарователният момент в книгата е, че не е изгубен стремежът към модерното. Пример за това е адаптацията на световно известни приказки в турлашки диалект, от които най-любим ни е „Котаракът в чизми“, във вида му „Мачокът с гуменяците“. Както казва авторката: Сборникът ми „Село на завой“ е под редакторството на врачанската музевирка Яна Кременска и с любезното съдействие на Стайо Гарноев, Venera Varbanova и още неколко улави ора. Та в този сборник ще можете да видите Мачоко и още няколко приказни герои, както и безподобни северозападни сътвере.“

За автора: Ели Лозанова е родом от Монтана и има разнопосочни интереси. Най-известна е с това, че организира събора за традиционни занаяти и ястия „Бабина душица”. Смята, че местната култура е много ценна и въпреки глобализацията, съществува известна тендеция за връщане към селото. Самата тя чете непрекъснато. Макар че е толкова общителна, определя себе си като интровертен човек. Завършила е Националната природо-математическа гимназия, но си признава, че математиката не е нейното призвание. Работила е и като журналист. Разделила се по взаимно съгласие с тази професия, защото усетила негативна промяна в себе си. Но оценява, че журналистиката й е дала много. Практикувала е и други професии. Ежедневието на таксиметров шофьор й доказва, че човек може да преживее доста и да разказва все разнообразни случки за себе си. С течение на времето се е научила да не съди хората, защото всеки е различен и всеки си има собствена история.

Ели Лозанова

Като читател на СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ, Ели редовно дава полезни кулинарни съвети и споделя автентични местни рецепти, грижливо съхранила от поколения. Тя е основен координатор и на много събития и фестивали в Монтана, които правят културния живот в района по-шарен и запомнящ се.

„Искам те“

Автор: Георги Костодинов

Дълбоки, разтърсващи стихове за вечното чувство любов. Провокирани от една поглъщаща огнена лична история, която не стихва във времето. Нежност и страст се преплитат в рими, за да докоснат сърцето по неповторим начин. Това е книга за всеки, който е обичал някога и който познава онова особено усещане, когато храната няма вкус, сънят не идва, а дните и нощите се сливат, за да се роди най-красивият израз на това състояние – музата за поезия. Написаното не е с ръката, а със сърцето. Всяка дума е пропита с дълбоко чувство на копнеж, мечта, обещание, надежда, истинска обич – неподправена, изискана и изискваща. Тези стихове увличат към вътрешния свят на автора, но и към личното Аз на читателя. В тях има искреност, болка, несбъднати желания и много, много признания и вричания във вечна любов. Стиховете в това издание са подходящи за текстове на песни, които биха се отличили.

За автора: Георги Костодинов е родом от Чипровци и има опит в писането още от 4-ти клас, след това в прогимназията, в средното училище и в казармата, но активно се занимавам с поезия от 1998 г. Тогава пише текстовете на песните на съгражданката си Камелия, с които тя успява да стане една от най-обичаните попфолк певици. До момента авторът има издадени 19 книги. Ето какво споделя той: „Пиша любовна лирика и на диалект – моят роден турлашки диалект, който е много звучен и приятен. През есента имам амбицията да издам и една книга с нови турлашки стихотворения и разкази, а след това друга книга с лирика със заглавие „Закъсняла любов“. За тях бих се радвал да бъда подпомогнат с каквато и да е сума от сърце, за културата в Северозапада. IBAN: BG57STSA93000022319831, Банка ДСК, Георги Костодинов Иванов“.

Георги Костодинов

Като читател на СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ, Георги не пропуска да посвети стих за празника родния си град, за дадено местно културно събитие или национално честване. Шегаджия по душа, той е изтънчен кулинар, чийто рецепти участват в различни конкурси.

И трите книги си заслужават вниманието, и нямат точно време и място, на което би било хубаво да се прочетат. Просто си струва човек да се изгуби в тях и да се почувства по-близо до талантливите хора от Северозападна България, които умеят да пишат и да носят духовна наслада.

Подобни статии