Начало Международни инициативи Триатлон ще отговори има ли дракони в Рабишкото езеро

Триатлон ще отговори има ли дракони в Рабишкото езеро

от Mariana Gomileva
1537 преглеждания

Драконова лодка в Рабишкото езеро | снимка: Евтим Стефанов, “Бизнес Център Видин”

Състезание с драконови лодки организира през този уикенд “Бизнес център Видин”, съобщиха от организацията. Драконовият триатлон ще се проведе в района на Рабишкото езеро и Белоградчик на 27-28 юли. Стартът е в събота от 12 часа на езерото, като плановете са да се запишат по 40 души от България и от Румъния.  

Първият ден е за свободни тренировки и групиране в отбори по 20 души. На следващия ден от 10 часа е старта на триатлона – четири отбора ще направят една обиколка на Рабишкото езеро с драконови лодки, след което продължават с велосипеди до Белоградчик и бягане до Белоградчишката крепост. Колоезденето и веломаршрутът се изминават самостоятелно. 

Записването става на по имейл на arrbc@bcvidin.org или на тел: 094 600 017. В случай, че има свободни места може да се направи записване и на място в деня на събитието. За първите записали се има безплатно настяване и хранене. Финансирането на триатлона е по проект „Драконови лодки“ от Програма Интеррег V-A Румъния-България. В края на текста ще намерите точните изисквания за участниците. За победителите има награди, специални призове ще бъдат дадени на тези с електрически велосипеди. 

Маршрут и условия на трите етапа: 

Етап 1: Драконови лодки

Гребане в Драконови лодки – 1 обиколка на Рабишкото езеро
Участниците ще бъдат разделени на 4 групи от по 20 участника, на база на предварително попълнени заявления от капитаните на отборите. 
Обща дължина на етапа: около 1км
Описание на маршрута: Лодките правят 1 обиколка около 2 шамандури поставени в двата края на езерото. Влизането и излизането от лодката става съгласно инструкциите на екипа на събитието. 

Етап 2: Колоездене 

По маршрут Рабишко езеро – пл.Възраждане, гр.Белоградчик. 
Участниците ползват собствени велосипеди. Всяка група участници, която завърши етапа на вода продължава индивидуално участието във втория етап колоездене без прекъсване. Участниците в триатлона са длъжни да спазват правилата на движение, управлявайки велосипедите си индивидуално, в колона по един, освен в случаите на изпреварване. Тройно изпреварване не се разрешава и може да доведе до дисквалифициране на участниците. Финала на този етап е в гр.Белоградчик, пл.Възраждане. Времето на участниците ще бъде измервано за всеки от етапите. 
Обща дължина на етапа: 22.8км
Описание на маршрута: Маршрута минава по асфалтиран път със средно качество. Веднага след като излезете на главния път до Рабишкото езеро има няколко завои и стръмно спускане до с.Рабиша. След това до с. Кладоруб пътя леко спуска. В центъра на Кладоруб завивате надясно в посока Белоградчик и следва изкачване по сравнително тесен път и много завои. До Белоградчик по пътя се редуват кратки спускания с по-големи изкачвания.

Етап 3: Бягане 
Маршрута на бягането започва от площад Възраждане и минава по пътека до паметника зад крепост Калето. 
Обща дължина на етапа: 1.7 км
Описание на етапа: От площада се спускате към Панаирището – поляната между скалите. Точно в края на голямата поляна поемате надясно по маркирана пътека с червено-бяла лента. На мястото ще има човек, който да ви упъти. Изкачвате се по красива горска пътека, минаваща през чудни скални образувания, след което тръгвате надясно по пътека, която ще ви изведе зад крепостта до Паметника, където е и финала на състезанието.


Изисквания към участниците
– да носят спасителна жилетка /собствена или осигурена от организаторите/ по време на етапа на драконовите лодки;
– да следват инструкциите на екипа на събитието;
– да осигурят собствен велосипед за събитието /участници с електрически велосипеди не участват в генералното класиране/
– да носят велосипедна каска и ръкавици по време на колоезденето
– да притежават валидна планинска застраховка за периода на състезанието
– юноши под 16 годишна възраст да представят писмена декларация за участие, подписана от родител
– при записване се подписва декларация за освобождаване на организатора от отговорност

 

Подобни статии