Начало Икономика Румъния ще получи от ЕС 363 млн. евро за нов мост над Дунав

Румъния ще получи от ЕС 363 млн. евро за нов мост над Дунав

от Mariana Gomileva
1802 преглеждания

Новата транспортна връзка ще съкрати значително пътя между Констанца и Североизточна Румъния | източник: romaniatourism.com

Румъния ще получи 363 млн. евро за строителството на нов мост над Дунав, който ще направи по-бързи връзките между Черно море и източната част на страната. Мостът ще се намира до гр. Браила и се предвижда целият проект да приключи през 2023 г., съобщава SeeNews.com, като цитира Европейската комисия. Парите са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). 

Проектът включва строителството и на довеждащи пътища с цел подобряване на транспортните връзки между Черно море и Североизточна Румъния. Очаква се това да съкрати пътуванията с около 50 минути. 

“Финансираният от ЕС проект със сигурност ще подобри качеството на живот в региона с по-бързи и сигурни пътища. Чрез по-лесната връзка между Молдова и Украйна, мостът също така ще направи по-активни връзките между ЕС и неговите съседи”, коментира европейският комисар по съседска политика, региони и разширение Йоханес Хан. 

Новият мост е част от транс-европейската транспортна мрежа и се очаква също така да подобри връзките между градовете Тулча от делтата на Дунав и пристанището на Констанца на юг. В момента единствената връзка е между моста Джурджени-Ваду, който се намира на 88 км южно от Браила или с ферибота от Браила и Галац.  От ЕС отчитат, че много често през зимата и пролетта фериботите не работят заради замръзване, мъгла или бури. 

Подобни статии