Начало Забележителности Пучини, Верди и Микис Теодоракис вдъхновяват оперните и балетни представления в Белоградчик и Видин

Пучини, Верди и Микис Теодоракис вдъхновяват оперните и балетни представления в Белоградчик и Видин

от Mariana Gomileva
2102 преглеждания

За втора поредна година великолепните гласове на солистите от Софийската опера и балет ще огласяват Белоградчишките скали, а балетистите ще покажат магията на танца на сцената в крепостта. Фестивалът „Опера на върховете“ ще започне на 21 юли с изпълнението на „Набуко“ на Джузепе Верди, и ще продължи до 5 август с балета „Дон Кихот“ на Лудвиг Микус“.

Общо седем представления ще има в пещера „Магура“ – отново темата е импресия „Богове, великани, джуджета и валкюри“ по „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард Вагнер.

На 4 август е началото на фестивала във Видин – „Крепост на вековете“, в който Софийска опера и балет за пръв път ще превърнат старопрестолния град в естествен декор за представленията си. Върху шлеп на р. Дунав ще бъдат показани оперите „Мантията“ и „Джани Скики“ от Джакомо Пучини. Представленията ще се играят на 4, 5 и 6 август, от 21 часа и в трите дни.

"Опера на върховете" в Белоградчик ще покаже нови постановки под скалите

Сцена от представленията на първия фестивал “Опера на върховете” в Белоградчик | снимка: Иван Миладинов

За децата в трите поредни дни от 10 часа сутринта ще е началото на мюзикъла „Шегобишко на острова на чудесата“ от Георги Костов. Представленията ще бъдат на сцената в крепостта „Баба Вида“. На следващата седмица, на 11 и 12 август ще бъде представен балетът „Лебедово езеро“ на П.И. Чайковски. Той ще се играе на сцена на пл. „Бдинци“, пред Стамбол капия. Финалът на летните фестивали ще бъде на 13 август, когато на същата сцена жителите и гостите на Видин ще гледат „Зорба Гъркът“, балет от Микис Теодоракис по едноименния роман на Никос Казандзакис.

Билети за всички представления могат да се купят от касата на Софийска опера и балет, в “Мол Видин”, в касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн от сайта на операта. 

За фестивала в Белоградчик е планиран превоз на зрителите – автобусите ще тръгват от центъра на града, пропуск ще е билет за съответното представление за вечета. От Видин до крепост “Калето” ще има осигурени автобуси на фирма “Алексиев” преди всяко представление и след края му. Билетът е 10 лв. в двете посоки. За по-голямо удобство на зрителите до паркинга на крепостта в Белоградчик няма да се допускат автомобили.

Програма за фестивалите в Белоградчик и Видин:

„Опера на върховете“ – Белоградчик

“Набуко”, опера от Джузепе Верди: 21 юли и 27 юли, начало 20 часа, сцена в първи двор на крепостта

“Лакме”, опера от Лео Делиб: 22 и 30 юли, начало 20 часа, сцена в първи двор на крепостта.

“Тоска”, опера от Джакомо Пучини: 23 юли, начало 20 часа, сцена в първи двор на крепостта.

“Пепеляшка”, опера от Джоакино Росини: 28 юли, начало 20 часа, сцена в първи двор на крепостта.

“Мадам Бътерфлай”, опера от Джакомо Пучини: 29 юли, начало 20 часа, сцена в първи двор на крепостта.

“Зорба Гъркът”, балет по Микис Теодоракис: 3 и 6 август, начало 20 часа, сцена в първи двор на крепостта.

“Кармен, Рапсодия в синьо”, билети по музика на Бизе-Шчедрин и Гершуин: 4 август, начало 20 часа, сцена в първи двор на крепостта.

“Дон Кихот”, балет по Лудвиг Минкус”: 5 август, начало 20 часа, сцена в първи двор на крепостта.

“Вагнер – Магура: Богове, великани, джуджета и валкюри”: 21, 22, 23, 27, 28, 29, 30 юли, начало 11 часа в пещера “Магура”.

“Крепост на вековете” – Видин

„Мантията“, „Джани Скики“ – опери от Джакомо Пучини: 4 и 5 август, начало 21 часа, сцена на шлеп на р. Дунав.

“Шегобишко на острова на чудесата”, мюзикъл на Георги Костов: 3, 5 и 6 август, начало 10 часа в крепост “Баба Вида”.

“Лебедово езеро”, балет от П.И. Чайковски”: 11 и 12 август, начало 21 часа, сцена на пл. “Бдинци”.

“Зорба Гъркът”, балет по Микис Теодоракис: 13 август, начало 21 часа, сцена на пл. “Бдинци”.

Подобни статии