Начало Новини Пейка Слънчева за Видин

Пейка Слънчева за Видин

от Mariana Gomileva
2199 преглеждания

Подобна соларна пейка в Бургас / снимка: dailypress-bg.com

„Заредете се със светлина и много усмивки на пейка Слънчева. Къде е това уютно и слънчево място за срещи и почивка? Ще го има скоро в центъра на Видин. Но за целта е нужно да участваме всички. Включете се в зелената кауза: да съберем хартия – да се срещнем на пейка Слънчева“. Това призовават ентусиасти от инициативна група СМЕ.БГ ВИДИН.

Идеята е освен удобно място за почивка, пейката ще дава възможност за зареждане на мобилни устройства, като генерира енергия чрез специални слънчеви колектори. Тя ще е с атрактивен дизайн, а към нея ще има и удобна масичка. Ще бъде разположена в рамките на широкия център на града – площад „Ташкюприя“.

Заводът за гипсфазерни плоскости на Кнауф България във Видин започва да събира стара хартия, а парите за нея ще дари на Сдружение „Усмихни се с нас“ за тази първа соларна пейка в центъра на града.

Всеки, който иска да подпомогне инициативата, може да събере ненужна хартия и да я занесе пред Медико-дентален център „Санодент“, в близост до площад „Ташкюприя“, всеки четвъртък от 25.06.2020 г. между 14 и 16 часа.

Хартията трябва да е чиста и суха; да не съдържа метални и пластмасови примеси; да е подходящо опакована, за да се улеснят товаро-разтоварните дейности, без предварително сортиране – приема се смесена хартия и велпапе.

Върната употребявана хартия ще бъде използвана за производството на гипсфазерни плоскости, които се състоят от гипс, рециклирани хартиени отпадъци и вода. Организаторите призовават всеки, който има стара хартия да се включи, защото от една страна така ще има принос към местната икономика, а от друга страна ще изрази съпричастност в изграждането на иновативен обект, който би придал на Видин европейски вид.

Подобни статии