Начало Спорт Организирано изкачване на Миджур ще има в събота

Организирано изкачване на Миджур ще има в събота

от Mariana Gomileva
1701 преглеждания

Към върха | снимка: с. Горни Лом

Общо изкачване на връх Миджур се организира за събота, 3 август, съобщават от Туристическо дружество “Бонония” – Видин. Организираното покоряване на върха започва от вечерта в петък с палатков лагер в района на хижа “Миджур” над с. Горни Лом. 

Същинското изкачване ще започне от 7 сутрина в събота. Миджур е висок 2168 метра и е един от най-високите върхове в България. За изкачването е отделен цял ден, а събитията в палатковия лагер ще започнат след 19 часа. Преди това участниците в похода ще бъдат наградени.

Тези, които не са успели да се запишат в офиса на дружество “Бонония”, също могат да се включат, като ползват собствен транспорт до хижата и си подсигурят планинска застраховка. Тя не е задължителна, но е препоръчително да имате при всеки поход в планината. 

Миджур е първенецът на Западна Стара планина и до него минава българо-сръбската граница. Задължително е да си носите лични документи при изкачването и разходки в околността. Местността наоколо е защитена, а до 1990 г. е строго охранявана гранична зона. Това до голяма степен запази девствената природа около селата Чупрене и Горни Лом, намиращи се в подножието на върха. 

За планински поход е задължително да носите удобни обувки, дълъг панталон, дъждобран, резервни дрехи, суха храна и вода – сандвичи, леки храни, нещо сладко, което няма опасност да се разтопи по пътя. Изкачването не се препоръчва на хора с тежки здравословни проблеми като сърдечни заболявания, заболявания на краката, както и за много малки деца. Вземете предвид голямата надморска височина, предвидете и слънцезащитен крем, както и шапка, която да пази от слънце и от лек дъжд. 

Подобни статии