Начало Забавления Образоват младите колоездачи във Враца, за да се избегнат инциденти

Образоват младите колоездачи във Враца, за да се избегнат инциденти

от Mariana Gomileva
961 преглеждания

Велосипедисти във Враца / снимка: „Враца Велообщество“

В рамките на превантивната кампания на местната администрация във Враца, насочена към преминаващите през пешеходната зона колоездачи, клуб „Враца Велообщество“ предлага алтернатива на всички любители на велосипедите.

Първото предизвикателство за байкърите от града е на 12 август 2020 г. – Международния ден на младежта, когато ще се проведе курс и състезание по приложно колоездене.

Медалите за състезанието по приложно колоездене

Предвижда се събитието да се проведе на картинг пистата, където инспектор от Съюз на българските автомобилисти ще запознае децата с правилника за движение по пътищата, пътните знаци и правилното управление на велосипед.

Състезание за Купа Враца 2020

На 15 и 16 август 2020 г., от местния клуб организират байк училище за планинско колоездене, с участието на лицензиран треньор от Националната спортна академия. Трасето за велосипедистите преминава около язовир „Дъбника“ и продължава през село Костелево, Ботев път и врачанските лозя.

Състезание за Купа Враца 2020 г.

Кулминация на вело-събитията през месец август е състезанието по планинско колоездене, което ще се проведе на 23 август 2020 г.

Основната цел на предвидените инициативи от клуб „Враца Велообщество“ е да бъде предложена алтернатива на велосипедистите, които преминават през Централната пешеходна зона. Към момента се изготвят и допълнителни маршрути в града за младите колоездачи.

Тъй като, напоследък често се коментират велосипедистите, каращи по пешеходната зона на Враца, публикуваме становището на председателя на клуб “Враца Велообщество” Ангел Ангелов:

„Още преди да направим клуба, преди години съм спирал и съм се карал на момчета, които лудо препускаха по центъра. Това ми беше болна тема, защото освен колоездач аз съм и пешеходец и искам спокойно да се разхождам по Пробива на Враца. Именно за това клуба, който направихме беше освен спортно-състезателен, но и социално ориентиран, т.е. правим обучение както на състезатели, така и на деца да карат правилно и да спазват правилата за движение. Като служител на АЕЦ Козлодуй, за мен безопасността е религия и за това тя ни е водеща при всички наши събития! Съгласен съм, че във Враца няма достатъчно вело инфраструктура, че вело алеята към Чайка не е предвидена и за пешеходци, че поне е редно да се забранят домашните любимци там. В началото на тази година с моя съотборник Калин Георгиев имахме среща с главния архитект на Враца. Заедно с него обсъждахме повече от два часа възможни улици и булеварди за построяване (не очертаване) на вело алеи. Има стандарти, които трябва да се спазват и наистина е трудно да се изолира ивица от улица или паркоместа по улицата. Моята мечта е един ден всички деца от Враца да имат възможност спокойно да ходят на училище с колело, както е в редица европейски държави. Категорично съм ПРОТИВ да се глобяват велосипедисти по Пробива, въпреки, че създават опасност за възрастни хора и майки с колички. Аз съм обикалял цяла седмица с инспектората за да говорим с хората (не са глобявани) и по специално с децата, които карат по центъра. Днешните деца за израснали в свободни времена и не е редно да ги третираме по силов модел, а трябва да се говори с тях и да им се дадат алтернативни възможности. С кмета Каменов обсъждахме проблема преди месец и му казах, че почваме с редица дейности с деца над 12 г., за да ги занимаваме с истинско шосейно и планинско колоездене, за да може да ги отклоним от лудото спускане по Пробива и блъскането по стълбите от Хижата надолу.
На 12 август от 10.00 ч в двора на училище Иван Вазов ще направим курс и състезание по приложно колоездене за деца с помощта на инспектор от СБА Враца. Деца от всички възрасти ще имат възможност да научат основните знаци и правилата които трябва да спазват като велосипедисти. След това ще има състезание и ще раздадем страхотни награди.
Тъй като по голяма част от децата карат планински велосипеди, на 15-ти и 16-ти август 2020 г. ще направим безплатно байк училище (с двама преподаватели) за деца над 12 г. в района на язовир Дъбника, около село Косталево и Ботевия път. Седмица по късно успешно завършилите курса ще участват на състезание по същото трасе. И двете събития са финансирани от Обществен дарителски фонд за Враца, за което им благодарим сърдечно! Родителите или децата, които желаят да се запишат в клуба или за събитията, могат да се свържат с мен на тел. 0884273029″

Състезание по колоездене във Враца, юли 2020 г.

Източник: “Враца Велообщество”

 

Подобни статии