Начало История Музеите – мост към времето

Музеите – мост към времето

от Mariana Gomileva
1369 преглеждания

Крепостта “Баба Вида” отвътре / снимка: Мариана Гомилева

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата „музей“ идва от латинската дума “museum”, която е от гръцки произход и произлиза от “mouseion”. “Mouseion” било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. В музея се събират, пазят и излагат предмети, образи и текстове, свързани с определена епоха или сфера. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

Крепостта “Баба Вида” / снимка: Мариана Гомилева

Ето поздравлението от Регионален исторически музей – Видин:

„Музеите съществуват, за да служат на обществото. Всеки музеен работник знае, че съвременния музей не само хранилище на памет, а много повече. Многолика е музейната дейност. От една страна съхранява националната идентичност на един народ, а от друга – помага разбирането на различните култури. Понякога музеят може да е скучен, отегчителен, но може да учи и развлича, да помага на хората да разбират себе си. Ние осмисляме свободното време на хората, а в днешния свят времето никога не стига, нека сме креативни и адекватни тук и сега! Честит празник, колеги!

По повод 18 май – Международен ден на музеите, музейните обекти: „Баба Вида“, „Епиграфски център“ и „Кръстата казарма“ ще бъдат отворени и с безплатен вход за гражданите на гр. Видин. Европейската нощ на музеите поради създалата се обстановка е отложена за месец септември.“

 

Регионален исторически музей – Враца / снимка: Мариана Гомилева

Един от музеите в Северозападна България, който неуморно продължи работата си и по време на извънредното положение е Регионалният исторически музей – Враца. Неговият екип редовно представяше любопитни видеоматериали, с интересна информация за региона. Тази вечер, 18.05.2020. от 17 часа, ще бъде открита изложба в него.

Ето и едно интересно видео, изготвено от РИМ – Враца, свързано с накитите и амулетите от миналото.

Поздрав на министър на културата Боил Банов към работещите в българските музеи и галерии, по повод професионалния им празник:

“Уважаеми госпожи и господа, за мен е чест да Ви приветствам по повод Международния ден на музеите, който тази година ще се проведе под мотото: “Музеи за равенство: разнообразие и приобщаване”.

Тази година празникът е малко по-особен, защото музейните специалисти, наред с всички хора по света, са изправени пред сложно и непознато предизвикателство – пандемията от COVID-19. Досега работещите в полза на музейното дело у нас бяха насочили усилията си към изучаването, съхраняването, опазването и популяризирането на богатата ни история и уникалното ни културно наследство, към възпитанието на младите в любов към историята, изкуството, културата и традициите ни. Днес към тази разностранна дейност на музеите се добавя още една нелека задача – да се адаптират към новата ситуация в света по начин, по който да могат да продължат да функционират, като същевременно гарантират безопасността на обществеността и на работещите в тях.

Смятам, че темата за приобщаването тази година бе много полезна и бързо ни подсказа как музеите могат да гарантират разнообразие и включване чрез своите цифрови дейности, използвайки потенциала на световната мрежа, за да приобщят хората у дома към своите вълнуващи истории. И дори да разширят своята публика отвъд границите на държавите. Идеи, които в музеите вече се обмисляха, бяха реализирани за броени дни.

Думата “музей“ произлиза от думата, означаваща храм, посветен на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология. Щастлив съм, че от днешния 18 май публиката има възможността да започне да се завръща и към физически отворените врати на тези наши храмове на духовността.

Благодаря сърдечно на музейните специалисти за това, че не изоставиха своя пост, че останаха верни на общата ни мисия – съхраняването на паметта на българската нация и споделянето на тази памет по увлекателни и нови начини.

От сърце пожелавам на всички работещи в музеите и галериите много здраве. Бъдете силни и вдъхновени, защото нямам съмнение, че можем да се справим с всяко предизвикателство. Сигурен съм, че един ден чрез колекциите си ще разказвате на идните поколения как успешно сме се справили заедно.

Честит празник!”

 

 

Подобни статии