Начало Забавления Международен фолклорен фестивал „Синия Дунав“ с първо издание във Видин

Международен фолклорен фестивал „Синия Дунав“ с първо издание във Видин

от Mariana Gomileva
1708 преглеждания

В Крайдунавския парк във Видин на 4-ти, 5-ти и 6-ти септември 2020 г. ще се съберат десетки любители на автентичната музика и занаяти в Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“. Фестивалът има за цел да популяризира, съхрани и развие българския фолклор, култура, родното производство и да представи международни фолклорни групи, самодейни състави, занаятчии, производители на традиционни стоки. Той обединява уникална концертна програма и народни игри, творчески работилници за малки и големи, изложбени площи и активности.

Базар на МФФ “Синия Дунав”

Мисията на организаторите Община Видин и Event Masters е МФФ „Синия Дунав“ да се превърне в една от културните прояви с международен мащаб и особена национална значимост – събитие, което ще даде възможност на изпълнители и групи от други държави по поречието на река Дунав да представят своя фолклор на българска сцена.

Всеки от трите фестивални дни предлага богата програма с участието на големи имена от българската фолклорна сцена като тракийския оркестър „Орфей“ и Георги Янев, обичаната Гуна Иванова, младите изпълнителки Ива и Велислава Костадинови, видинския ансамбъл „Дунав“ и ансамбъл „Майсторите на танца“. Публиката във Видин ще може да се наслади и на български самодейни състави и чуждестранни фолклорни групи на сцената пред художествена галерия „Никола Петров“.

В рамките на фестивала ще бъде представен базар с голямо разнообразие от ръчно изработени сувенири, бижута, предмети за домакинството и други – всички те обединени от любовта на творците към българската шевица и традиция. Няма да бъдат пропуснати фермерските и занаятчийски продукти, местни мандри, земеделски производители и винари.

Бобарница “ПриРодата” ще гостува във Видин за трети път. В града имат верни почитатели, а и те самите заобикнаха града от първа среща. Очакват се и специални гости от Република Северна Македония. Лозята на избата, която ще се представи на фестивала са разположени в близост до град Струмица, Югоизточна Македония и вината, които предлага са висококачествени, сухи, с контролирано и гарантирано потекло. Вкусът е изцяло придобит от естествена ферментация, без добавени захари и изкуствени подсладители. На фестивала ще присъства и семейна компания която се занимава с отглеждане и производство на годжи бери и продукти от плодовете му. Вдъхновени от нарастващия интерес към полезни за здравето храни, те създават и първия в България чай от пресни плодове на годжи бери. Друг интересен продукт, който ще бъде представен от българска компания е шоколад с планинско пречистено мляко. Многообразие от ръчно изработените изделия също ще бъдат акцент в рамките на базара на фестивала.

Базар на МФФ “Синия Дунав”

Базар на МФФ “Синия Дунав”

Идеята е да съберат на едно място представители на различни култури от поречието на река Дунав и да се обединят чрез голямата си любов към фолклора и занаятчийството. Така събитието ще се превърне в една от културните прояви с международен мащаб и особена национална значимост, които ни помагат да съхраним своя национален облик чрез нашия фолклор.

Подобни статии