Начало Култура Лятото на Вършец се пренесе в картини

Лятото на Вършец се пренесе в картини

от Mariana Gomileva
2501 преглеждания

Картина на Елина Тончева 

Текст и снимки: Нели Василева, общ. Монтана

Изложба от пленера във Вършец бе открита на 30 юли в Градската художествена галерия. В нея са показани над 40 платна от 15 художници. Те рисуваха цяла седмица тук, вдъхновени от града, природата и хората. Повечето от авторите са избрали пейзажа като жанр. Сред тях се открояват картините на Георги Паунов – Паунеца, Гошо Александров, Дончо Планински, Радослав Нейчев. Обаятелни женски образи, обрамчени в ореоли от варак и символи, представя Румен Статков. С портрети участва и младият местен автор  Любомир Станимиров. На натюрморта залагат Рени Петрова и Ани Лазарова.

При откриването на изложбата кметът на Вършец инж. Иван Лазаров подчерта, че благодарение на ползотворното партньорство на общината и Дружеството на художниците „Тенец” – Монтана, този пленер се е превърнал в традиционно събитие в програмата за Празника на курорта, минералната вода и Балкана през последното десетилетие. Градоначалникът смята, че благодарение на тази творческа изява, Вършец става все по-разпознаваемо и по-харесвано място.

Участници от пленера

Сред ВИП-гостите на откриването на изложбата бе Нина Петкова – зам.-областен управител на Област Монтана. Тя е присъствала на всичките досегашни издания на  пленер и констатира, че тазгодишното изненадва с високото си художествено ниво.

Пленерът допринася не само за обогатяване на културния календар на спа курорта, но и за попълване на фонда на  местната художествена галерия. Съгласно статута на творческата изява, всеки от авторите дарява на Община Вършец една от творбите, създадени по време на пленера.

Георги Паунов - Паунеца
Румен Статков
Радослав Нейчев
Любомир Станимиров
Елина Тончева
Дончо Планински

Подобни статии