Начало Забележителности Кратка история за Северозапада

Кратка история за Северозапада

от Mariana Gomileva
1785 преглеждания

Виолина Харалампиева е автор, който разказва истории с човешко лице в проекта си Violinе. Последната й история е от Северозападна България, от Белоградчишко. Родом от Лом, вече не живее в този красив край на България, но се връща и иска повече хора да открият красотата му. Публикуваме текста и снимките с нейно съгласие. 

Още от Violinе.bg можете да прочетете тук

Наскоро пътувахме из Северозапада.

Очите ми потъваха из природните красоти, но видях и друго. Една различна България с примирени възрастни хора, които живеят между остатъка от дните и изгубеното време във всякакви надежди. Хора, дружелюбни и сърцати по душа, но малко тъжни по миналото. И тогава и на мен, ми стана тъжно. За всички добри неща, които могат да се случат по тези места. Но не се случват все още.

Тръгнах по моя път, когато станах на 19, а след това не се върнах.

Пораснах на друго място, в мой свят от други надежди.

https://www.facebook.com/violine.bg/

Преди седмица сънувах странен сън. Почти празна гара, по средата, на която видях себе си. Тръгвам си, а в душата ми е празно. Мъчно ми е, че напускам отново родното място. Стоя сама върху мраморните плочи, заобиколена от стъклените стени на пустата гара. Стоя и не мога да помръдна. Нещо по-силно от мен, ме дърпа назад, а мислите ми препускат между един и същи въпрос. Какъв е смисълът да се връщам на място, от което надеждите си тръгват – една по една?

Събудих се с ясна представа за всичко случило се наяве и насън. Не знам какво означава. Някакво неосъзнато чувство за вина или нещо друго, което съм оставила по пътя назад.

Спомням си, че на сутринта преди да тръгнем към скалите в Белоградчик, близък приятел, ми изпрати карта на местата, където шосето е издълбано от опасни дупки.

Такава е тази част от Северозапада – неземно красива, но ЗАБРАВЕНА!

Северозабравена.

Ахнах няколко пъти от удивление, а потъналото в забвение подсили паметта ми. Помня всяка майсторски изваяна природна забележителност, отвъд кратерите по пътя. Причудливите Белоградчишки скали и панорамната гледка от местността „Мислен камък“, за която хората разказват различни легенди. Острите зъбери в пролома Вратцата на река Лева. Приказното село Згориград и величествените скални форми около него.

https://www.facebook.com/violine.bg/

Такава е тази част от Северозапада – ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА!

Северозабележителна.

Продължавам да мисля за това кратко пътешествие между миналото и настоящето. Между съня и реалността. 
И продължавам да търся отговор на един много прост въпрос.

Как ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОТО може да бъде ЗАБРАВЕНО?

Искам да се върна отново по стъпките на детството – да открия нови места и да преоткрия стари, но незабравени. Да разказвам за това и да вярвам, че един ден, могат да се случат повече добри неща на Северозапада. Не заради забележителностите, а защото хората, които градят историята на мястото и оцеляват забравени, заслужават нещо повече, нещо по-добро.

Хубавото на Северозапада, е, че можеш да се случваш сам на себе си по-често, ако преживяваш мястото като обикновен турист, какъвто аз не успях да бъда в тази история. Да си даваш от всичко по-малко – всеки ден по няколко пъти. Да приемеш липсата на всякаква суета за нещо съвсем нормално. Да не обръщаш голямо внимание на всеобщата разруха. Да говориш с хората и да слушаш техните човешки истории. Да опитваш различни неща и автентични вкусове от местния поминък. Да поискаш да се върнеш отново и да потънеш в забрава за още малко време.

P.S. Малко по-рано звъннах на 112, с молба местните власти в община Ружинци (област Видин) да обозначат или в най-добрия случай – да запълнят огромната дупка по пътя, преди село Динково. Това е най-малкото, което мога да направя. Останалото са просто думи, които скоро ще бъдат забравени.

Виолина Харалампиева, автор

 

Подобни статии