Начало Забележителности Историята на винарското училище във Видин

Историята на винарското училище във Видин

от Mariana Gomileva
1858 преглеждания

Сградата на винарското училище във Видин / снимка: Цветан Григоров

Видин има интересна винарска история. Въпреки благоприятните условия за развитие на индустрия след Освобождението в града имало 5 тютюневи работилници и една парна мелница. Добре развитите еснафски сдружения започнали да западат по причина на конкуренцията на вносните фабрични стоки. С протекциите на министъра на финансите Константин Стоилов, депутат от видинската листа на консерваторите с оглед развитието на лозарството и винарството във Видинския край е построено винарско училище (1881-1883), за което той е удостоен със званието почетен гражданин на Видин и награден със златна значка художествено изработена от прочутите видински майстори златари. Така в крайдунавския град през 1887 г. е открито първото винарско училище в страната, към което е имало и винарска изба, призната за първата образцова изба у нас. Училището е издигнато на естествено възвишение недалеч от Дунав и от крепостта „Баба Вида“. То е масивна двуетажна сграда с мазе, построена в близост до турската поща. И двете сгради са запазени до днес. Проектантът не е известен.  

Винарското училище и турската поща във Видин / снимка: Old Vidin

Нуждата от професионални технически кадри налага разкриването на професионални училища във всички окръзи на страната. През 1959 година е създадено сградостроително училище и в Белоградчик. То ползва материалната база на освободените помещения на разформирования 15 пехотен ломски полк. През учебната 1964/65 година по решение на Окръжния комитет на БКП и решение на изпълнителния комитет на Окръжен народен съвет-Видин става преместването във Видин. Това се прави с цел да се използват по-големите възможности на окръжния град. За материална база е предоставена сградата на бившето Винарско училище.

По-късно сградата на винарското училище се трансформира в Професионално техническо училище „Мико Нинов“, Военен клуб, и хотел „Военен клуб“. През 1969 г. сградата е обявена за паметник на културата (Регистър на декларираните паметници на културата в НИПК- София, № 2 388, 9 юни 1969.).  И днес, въпреки че няма изба в него, старото  винарско училище все така гордо стои на възвишението, но като хотел на армията, а видинчани пазят най-мил спомен за неговата история.

Източник: Цветан Григоров

Подобни статии