Начало История ИЗМАМИ С БАНКНОТИ (1924 Г.)

ИЗМАМИ С БАНКНОТИ (1924 Г.)

от Mariana Gomileva
1051 преглеждания

В ситуацията на извънредно положение в момента, в страната се появиха различни шеги, свързани с опасностите от зараза и с предвижданата икономическа криза. В малко квартално магазинче се появи например табелка: „Вашето ресто не е дезинфекцирано, моля не го взимайте. Мислим за вас!“ Извън хумора, обаче, полицията предупреди за изобретателността на истинските измамници, които се възползват от ситуацията. Напомняме на всички читатели да бъдат бдителни към евентуални действия на хора с користно поведение в „това смутно време“.

Всъщност, по нашите географски ширини, нечестните прояви не са никаква новост. Както казва проф. Б. Тошев, „българинът е доверчив и лесно се лъже. Често българинът търси личната изгода, далаверата – той обича да получава едно – друго по „втория начин“. Измамниците знаят това и го използват. Затова българите и сега лесно стават жертва на мошеници и политически вагабонти.”

Публикуваме един случай на измами с копирани върху хартия банкноти с лизол (смес на феноли и крезоли в калиева основа, която се използва за дезинфекция в медицинската практика), поместен в Белоградчишки илюстрован лист.

Оригиналните факсимилета на в-к Зора, бр. 1380 от 18 януари 1924 г.:

Подобни статии