Начало Забавления За четвърти път Мездра ще бъде домакин на Кинопанорама за пътешественици

За четвърти път Мездра ще бъде домакин на Кинопанорама за пътешественици

от Mariana Gomileva
793 преглеждания

За четвърти път, след 2013, 2014 и 2015 г., гр. Мездра ще бъде домакин на Кинопанорама “Ехо от Банско филм фест”. Тя ще се проведе от 2 до 4 юли 2020 г. в Археологически комплекс “Калето”. В нея ще бъдат представени избрани филми от афиша на International Mountain Film Festival “Banskofilmfest”.

Организатори на събитието са Община Мездра и Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм Банско филм фест”, а инициативата е на бившия председател на Общинския съвет инж. Делян Дамяновски.

Входът за зрители е свободен.

Програмата на тридневната кинопанорама включва 9 планинарски, екстремни и приключенски късометражни ленти, заснети от световноизвестни алпинисти, пътешественици и любители на екстремните спортове от 6 държави – Германия, Испания, Италия, Канада, Полша и Франция:

  • „Лед и палми“ (Германия, 2018 г., реж. Филип Бекър);
  • „Последната планина“ (Полша, 2019 г., реж. Дариуш Залуски) – Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Банско филм фест 2019;
  • “Като метроном” (Франция, 2015 г., реж. Владимир Селие);
  • „Байндалай – господарят на тайгата“ (Испания, 2018 г., реж. Анер Ечебария Морал, Пабло Видал Сантос);
  • „Лангкофел“ (Италия, 2019 г., реж. Райнхолд Меснер);
  • „Живот в планините“ (Канада, 2018 г., реж. Гранд Балдуин) – Награда на Журито на Банско филм фест 2019;
  • “Ама Даблам – Свещената планина“ (Германия, Италия, 2018 г., реж. Райнхолд Меснер) – Награда за най-добър сценарий „Петър Атанасов“ на Банско филм фест 2019;
  • “Водни пътища. Патагония” (Испания, 2014 г., реж. Микел Сарасола);
    • “Затъмнение” (Канада, 2015 г., реж. Антъни Бонело).

Специален гост на кинопанорамата ще бъде Натали Петрова, директор на “Банско филм фест”.

Дните на приключенското и планинарско кино “Ехо от Банско филм фест” са от празничната програма по случай 7-ия рожден ден на Археологически комплекс “Калето” в гр. Мездра, който ще бъде честван официално на 4 юли 2020 г. (събота).

ДНИ НА ПРИКЛЮЧЕНСКОТО И ПЛАНИНАРСКО КИНО

“ЕХО ОТ МЕЖДУНАРOДНИЯ КИНОФЕСТИВАЛ “БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ”

2-4 юли 2020 г., Археологически комплекс “Калето” – гр. Мездра

П Р О Г Р А М А

2 юли 2020 г. (четвъртък)

20:30 ч. – откриване на Дните на приключенското и планинарско кино

21:00 – 21:32 ч.: „Лед и палми“, Германия, 2018 г., Филип Бекър, 32 min.

Велосипеди през Алпите и каране на ски в някои емблематични планини по пътя! Йохен Майсъл и Макс Кронек не са обикновени скиори. Най-голямото им и най-необикновено ски пътуване започва сега. Само за пет седмици двамата приятели пътуват от родината си Германия през Западните Алпи до Средиземно море с велосипеди и прекосяват най-красивите планини по пътя. Те не само търсят девствени недокоснати склонове, които ги предизвикват като скиори, но и трябва да покриват цялото разстояние без силата на мотор – ските им или са закрепени на велосипедите или върху раницата. Двамата са пътуват по света на много планински приключения, но през последните няколко години идеята за „Лед и палми“ е нараснала в съзнанието им: едно ски приключение, което започва днес: 5 седмици, 1800 км и около 35 000 вертикални метра – един сън, веднъж през Алпите.

21:32 – 22:55 ч.: „Последната планина“, Полша, 2019 г., Дариуш Залуски, 83 min.

Истинската история за опита за изкачване на K2 – последния хималайски връх, непокорен през зимата. Експедицията през 2018 г., водена от ветерани и легенди в алпинизма – Кшищоф Виелицки, Адам Биелицки и Денис Урубко, успешно спасява Елизабет Револ, френски алпинист, попаднал в капан на близкия Нанга Парбат заедно с Томаш Мицкиевич. Това е една от най-необикновените спасистелни операции, организирани в историята на алпинизма.

Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Банско филм фест 2019

22:55 – 23:10 ч.: “Като метроном”, Франция, 2015 г. Владимир Селие, 15 min.

Пролет в каньона Вердон във Франция. Срещата на каскадьорите, наречени “Летящите французи”, въздушните танцьори от “Compagnie 9.81”, музикантите от групата “Radio Monkey” и екипа на филмовата студия “Baraka Flims” води до появата на невероятен филм. В него от умелото съчетание на изключителните способности на музиканти и екстремни спортисти се раждат симфония, посветена на риска, и химн на пространството.

23:10 – 23:22 ч.: „Байндалай – господарят на тайгата“, Испания, 2018 г., Анер Ечебария Морал, Пабло Видал Сантос, 12 min.

Седейки в юртата си, разположена в сърцето на тайгата, Байндалай – старейшина на племето на дуканите, размишлява за смисъла на живота и смъртта в най-голямата гора на Земята. Той е последният от митичните скотовъдци, които отглеждат северни елени в тайгата.

3 юли 2020 г. (петък)

20:30 ч. – отваряне на вратите, откриване

21:00 – 21:50 ч.: „Лангкофел“, Италия, 2019 г., Райнхолд Меснер, 50 min.

Той е емблема на Вал Гардена в Доломитите и главният връх на групата Лангкофел. “Саслонх“ е ладинското име, с което е познат сред местните – „Дългата скала“. С височината си от 3181 м той е популярна цел сред катерачите. На 13 август 1869 г. Лангкофел е изкачен за пръв път от „краля на Доломитите“ Паул Громан. Заедно с двама спътници той достига до върха по югозападната стена по дългия обичаен маршрут. Тогавашният студент по право във Виена е първият покорител на много от върховете в Доломитите (от Мармолада до Чима Гранде), както и един от учредителите на Австрийското алпийско сдружение (1862 г.). В Ортизей е издигнат паметник в чест на неговите завоевания. На негово име е наречен връх Громан (3 126 м) от групата Лангкофел.

Паул Громан, най-важният изследовател на Доломитите, за пореден път се завръща в любимата си планина през 1869 г. Той пътува в каруца заедно с щирийския си водач Петер Залхер и през Сесто. В страноприемницата в Мозо се носят слухове. Всички знаят, че Громан е заможен и неговите водачи и носачи са добре платени. С изкачването на Лангкофел Громан си спечелва името на покорител на един от най-внушителните върхове в Доломитите. По това време той е в зенита на славата си и е смятан за един от най-добрите и прочути алпинисти. Когато семейството му обеднява, той е принуден да сведе до минимум алпийските си изкачвания, ала за него спомените му за Лангкофел остават безценни до края на живота му.

21:50 – 23:15 ч.: „Живот в планините“, Канада, 2018 г., Гранд Балдуин, 85 min.

Страхът, който планинските пейзажи предизвикват, е всеобщ и рядко се впускаме в приключения в истинската дива природа. Мартина и нейната 60-годишна майка Таня започват шестмесечен преход през огромните, крайбрежни планини на Британска Колумбия, Канада, в пътешествие, което никога досега не е завършвано от двама човека. Тяхното приключение е преплетено с красиви портрети на човешката издръжливост и страст към голямата надморска височина – оцелял от лавина алпинист, художник на снегоходки, монах, който живее в снежните планини.

Награда на Журито на Банско филм фест 2019

4 юли 2020 г. (събота)

20:30 ч. – отваряне на вратите

20:50 – 22:11 ч.: “Ама Даблам – Свещената планина“, Германия, Италия, 2018 г., Райнхолд Меснер, 81 min.

Непал, 1979 г.: група от млади новозеландци, водени от Питър Хилари, решават да изкачат планината Ама Даблам (6 828 м). Същото възнамерява да направи и Райнхолд Меснер с екипа си. По време на изкачването първата група изпада в беда и в безпрецедентна проява на приятелство, екипът на Меснер решава да спаси алпинистите. Документалният филм ни отвежда на невероятно приключение, смесвайки лични архивни кадри с очарователното откровение на Райнхолд Меснер и колегите му.

Награда за най-добър сценарий „Петър Атанасов“ на Банско филм фест 2019

22:11 – 23:00 ч.: “Водни пътища. Патагония”, Испания, 2014 г., Микел Сарасола, 51 min.

Една различна експедиция с каяци. Трима испанци – Микел Сарасола, Аитор Гойкоечеа и Хавиер Олано, предприемат 600-километрова обиколка на Патагонския леден щит, търсейки път по непознати реки, през трудни водопади и през най-големите езера на Патагония. При това – в режим на пълна автономност, носейки всичко необходимо със себе си.

23:00 – 23:31 ч.: “Затъмнение”, Канада, 2015 г., Антъни Бонело, 31 min.

Както става обикновено, в началото е една наглед безумна идея – пътешествие до остров Свалбард (Шпицберген) отвъд Северния полярен кръг по време на пълно слъчево затъмнение, за да бъде направена снимка на скиори точно по средата му. Участват фирмените състезатели на “Salomon” Коди Таунсенд, Крис Рубенс, Броуди Ливън и фотографът Рувим Крабе. Те влизат в схватка с дивия, вледенен терен и суровия климат в името на една снимка. Но за цял живот.

Организаторите си запазват правото за промени в програмата!

Източник: Община Мездра

Подобни статии