Начало Забавления Завърши петият летен фестивал “Опера на върховете” – Белоградчишки скали 2020

Завърши петият летен фестивал “Опера на върховете” – Белоградчишки скали 2020

от Mariana Gomileva
1026 преглеждания

Сцена от юбилейния концерт на фестивала “Опера на върховете” 2020 / снимка: общ. Белоградчик

За пета поредна година Белоградчик стана домакин на част от летния културен афиш на България. Софийската опера и балет с подкрепата на община Белоградчик проведе фестивала „Опера на върховете” – Белоградчишки скали“ 2020 с юбилеен оперен концерт, посветен на 170 годишнината от Белоградчишкото въстание от 1850 година. Сцена на спектаклите беше летният кинотеатър „Гъбите”.

Борис Николов на сцената на “Опера на върховете” 2020 / снимка: общ. Белоградчик

Кметът на община Белоградчик, Борис Николов благодари на маестро Пламен Карталов за неизчерпаемата енергия, с която реализира идеите си, за това, че допринася за културния живот в Белоградчик и цяла Северозападна България. Той подчерта, че Академик Карталов, който вече е почетен гражданин на община Белоградчик, заедно с екипа си е успял да превърне града под скалите в столица на оперното и балетното изкуство.

Акад. Пламен Карталов на сцената на “Опера на върховете” 2020 / снимка: общ. Белоградчик

Маестро Карталов от своя страна, сподели: „Софийската опера винаги е била пример за единство и дори в най-трудните моменти успява да завоюва големи успехи”.

Концертът беше открит с „Молитва” от операта „Мария Десислава” на Парашкев Хаджиев, като поклон към духа, подвига и саможертвата на участниците във въстанието от 1850 лето.

В края прозвуча „Наздравицата” от операта „Травиата” на Джузепе Верди. Изпълненията на солистите и оркестъра на Софийската опера изправиха многократно на крака зрителите на юбилейния концерт, които ги заляха с нестихващи аплаузи.

Младата публика на “Опера на върховете” 2020 / снимка: общ. Белоградчик

В следващите два фестивални дни сцената на летния театър в Белоградчик посрещна най-младата си публика с адаптираните за деца спектакли „Вълшебната флейта” на В. А. Моцарт и „Трите прасенца” на Александър Райчев.

“Вълшебната флейта” в “Опера на върховете” 2020 / снимка: общ. Белоградчик

“Трите прасенца” в “Опера на върховете” 2020 / снимка: общ. Белоградчик

Представленията бяха посрещнати с възгласи и много радост от децата, породени от великолепната игра на изпълнителите и прекрасния оркестър с диригент Жорж Димитров.

деца на сцената на “Опера на върховете” 2020 / снимка: общ. Белоградчик

оркестърът на “Опера на върховете” 2020 / снимка: общ. Белоградчик

Източник: Община Белоградчик

Подобни статии