Начало Личности „Да бягаме с най-добрите“ от Мездра до международни спортни отличия

„Да бягаме с най-добрите“ от Мездра до международни спортни отличия

от Mariana Gomileva
478 преглеждания

Митко Ценов с млади спортисти в Пещера Проходна / снимка: СК “Атлет” – Мездра

Той е силен, упорит и отдаден на спорта, с особена любов и надежда към подрастващото поколение спортисти. Едно от най-ярките ни имена в леката атлетика Митко Ценов тръгва от родния си град Мездра, за да покори международни висоти, събирайки ценни отличия в различни дисциплини, сред които европейски шампион на 3000м с препятствия и национален рекордьор на 3000м в зала, на 2000м и 3000м с препятствия. Участвал е в световни и европейски първенства в Пунта Умбрия, Будапеща, Белград, Цюрих, Талин и др. Миналата година постигна личен рекорд от 8:30.03 минути в коронната си дисциплина стипълчейз на елитния турнир по лека атлетика в испанския град Уелва. Преди два месеца пък, Ценов спечели бронз и така донесе първият медал за България на Балканиадата в Правец, където участва редом до треньора си Йоло Николов.

Митко Ценов с млади спортисти / снимка: СК "Атлет" - Мездра

Митко Ценов с млади спортисти / снимка: СК “Атлет” – Мездра

Моята история е голяма, но истината е, че леката атлетика избра мен, а не аз нея. Имах късмета още в самото начало да попадна в правилните ръце, развивах се, без да се отказвам, и това доведе до многобройните ми победи, споделя Ценов.

Днес шампионът ежедневно работи с подрастващите в Спортен клуб „Атлет“ Мездра. По случай Деня на народните будители, на 1-ви ноември 2019, от 16:30 часа, на площадката в СОУ „Иван Вазов“ в Мездра, екипът на Митко Ценов организира открита тренировка под надслов „Да бягаме с най-добрите“. Идеята на събитието е да се включат възможно повече деца, заедно със своите родители, да се популяризира спортът в града и да бъдат открити бъдещите малки шампиони на Мездра. Ще има вътрешни състезания само за деца, както и щафетни игри дете с родител, а защо не и само за родители, издаде самият Митко Ценов, в навечерието на инициативата. Ето какво още сподели той, за читателите на Северозапазена БГ:

  • Защо е препоръчително от ранна възраст да запишем детето си да тренира?

За мен е много важно всяко дете да се занимава от малко с независимо какъв спорт, защото това ще му даде един уникален старт в живота и ще го научи на дисциплина, борбеност и най-вече да цени труда на другите! 

  • Какъв е професионалният ти съвет към родителите, които искат да имат шампион в семейството?

Златното правило е да не се опитват да „нагърбват“ децата си с това, което те искат или са искали да постигнат в личен план. Децата не бива да бъдат командвани и да очакваме да ни слушат. Дори и в спорта, където дисциплината е важна, от значение е умението да ги насочваме, без да залагаме категорични очаквания от тях, което би увеличило излишно стреса им. Оставете ги сами да решават и винаги бъдете в тяхна подкрепа, каквото и да решат. Много родители държат на академичното образование изцяло и спират децата си да спортуват, но това е грешно, защото спортът ще ги научи на много повече, а заедно с ученето на уроците в училище се постигат наистина големи резултати в живота!

  •  На каква възраст е препоръчително децата да започнат да се занимават с лека атлетика и какво да правим, когато губят концентрация, уморяват се лесно, а оттам спада и интересът им към тренировките?

Аз лично мисля, че едно дете трябва още от детската градина да се “захрани” със спорта, независимо дали ще избере танци, футбол, лека атлетика и гимнастика и т.н. Това помага не само децата да се развиват физически с правилна стойка и добра фигура, но наистина спомага да се избегнат и проблеми с имунната система, като обикновени настинки дори. Относно загубата на концентрация и умората в децата, това е нормално дори и при нас. Единственият изход е да имаме правилен треньор, който да ни подкрепя в моменти на слабост. Децата трябва да имат идол от малки, а още по-хубаво е този човек да е близо до тях в тренировките.

Митко Ценов с млади спортисти / снимка: СК "Атлет" - Мездра

Митко Ценов по време на тренировка / снимка: СК “Атлет” – Мездра

Станете пример за подрастващите, учете ги как да бъдат добри едни към други, да си помагат в тежки моменти, да свикват да се борят докрай за целите си и най-важното – да не се предават никога! Радвам се, че имам този шанс да бъда за пример за децата от Мездра, да ги науча на неща, които ще им бъдат нужни занапред в живота и същевременно да виждам една голяма обич и подкрепа насреща! Не напразно леката атлетика е „царицата на спортовете“! За мен това е водещият спорт, който ще изгради вашите деца да бъдат не само истински атлети, но и дисциплинирани в живота, извън спорта.

Митко Ценов с млади спортисти / снимка: СК "Атлет" - Мездра

Митко Ценов с млади спортисти / снимка: СК “Атлет” – Мездра