Начало Новини Гръмотевични бури вилнеят в северозападна България. Как да се предпазим?

Гръмотевични бури вилнеят в северозападна България. Как да се предпазим?

от Mariana Gomileva
1005 преглеждания

Гръмотевична буря над Видин, 05.2020 г. / снимка: Seen in Vidin

Силни гръмотевични бури вилнеят тези дни из Северозападна България. Жена се размина на косъм след пропадане на улица в Козлодуй. Сериозни щети по инфраструктурата нанесе пороят и в Лом. Над Враца, Монтана и Видин също имаше стихийни валежи със светкавици и тътнещи гръмове.

Сезонът на гръмотевичните бури започна и много хора обичат да снимат интересни кадри с гръмотевици и мълнии. Важно е обаче преди всичко да мислим за безопасността си.

Гръмотевичните бури са едни от най-страшните и мощни бури на планетата. На Земята ежедневно възникват около 1800 гръмотевични бури, от които се зараждат около 1000 торнада. Обикновено това става в места с горещ и влажен въздух, който, издигайки се в атмосферата, се охлажда, кондензира и се образуват кълбестите дъждовни облаци. Основата на облаците е на 300 метра до 1 км над повърхността на Земята, но те могат да нараснат до височина 10 – 20 км, дори и повече. Някои кълбесто-дъждовни облаци са в състояние да породят бури, които са 10 пъти по-мощни от бомбата, пусната над Хирошима. Гръмотевичните бури тежат – звучи странно, но един дъждовен облак може да тежи 453 592 кг и да нарасне стремително, когато се задава буря. Типичната дъждовна буря съдържа 7 милиона тона вода и е добре, че тази вода не се излива наведнъж.

Гръмотевичните бури пораждат мълнии, които всяко година убиват хора. Една мълния може да съдържа средно между един и 10 милиона джаула енергия. За сравнение: 4 милиона джаула енергия са достатъчни за работата на домашен хладилник в продължение на една година. Светкавицата се движи с 430 000 км в час и достига температура от 30 000 градуса по Целзий. Това е около 4 пъти повече от температурата на повърхността на Слънцето. Тази температура кара въздуха около мълнията да се разширява много бързо, създавайки силен гръм.

Има също сухи гръмотевични бури без валежи от дъжд или сняг, но заради мълниите те могат да са причина за опустошителни пожари.

Ето важните правила, които е добре да бъдат спазвани, за да се избегнат инциденти по време на летните стихии:

При гръмотевична буря, избягвайте говоренето по телефона, стоенето на балкона, по покривите на високи сгради, или стоенето до прозореца. Дори сърфирането през Интернет е опасно.

Не се къпете и не стойте до контактите и железните предмети, на открито или в дома ви.

Пазете се и от градушката, силните ветрове и светкавиците. Мълнията може да порази и на разстояние от 30 км.

Специално внимание, нека да обърнат тинейджърите и децата, между 12-19 годишна възраст. Светкавицата има силата да убие жителите в цял жилищен блок.

Ето ценни съвети:

При буря, първото нещо, което трябва да направите, е да се скриете в закрито помещение, където вероятността да падне мълния е много малка. За всеки случай изключете всички възможни електроуреди от контактите, както и антените от телевизора.

Не се дръжте за метални предмети – мълнията се привлича от метала.
Стойте далеч от прозорците, особено ако дограмата е алуминиева.
При мълнии избягвайте контакт с мобилни телефони.

Ако пък бурята ви застигне навън:
– Не заставайте близо до самотни дървета и скали.
– Не стойте до високи сгради, кули, паметници и т.н.
– Ако плувате, веднага излезте от водата – водата е проводник.
– Дръжте поне на 20 метра от себе си всички метални предмети – широки метални бижута, риболовни пръчки.
– Не отваряйте чадър заради многото метални детайли по него.
– Бъдете изключително внимателни, ако сте близо до електрически линии, въздушни кабели, жп релси, простори.
– Ако сте на място, където няма къде да се скриете, трябва да приклекнете, да хванете глезените си с ръце, така че ръцете да не опират почвата. Главата да е наведена надолу. Това се прави, за да може при евентуално пряко падение на мълния върху нас, тя да мине по най-малкото съпротивление и да има най-малко поражение върху нас.
– Ако откриете ров или дупка, легнете в нея, за да се предпазите.
– Подходящи места за подслоняване са и дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре във входа на пещерата и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни.
– Може да се скриете и под мостове, но далеч от течаща вода.
– Стойте далеч от едри домашни животни – коне, крави, волове. Вероятността да ги удари мълния е по-голяма, отколкото при хората.
– Ако сте в колата си, останете в нея, затворете прозорците, но преди това не забравяйте да свалите автомобилната антена. Въпреки че автомобилът е от метал, ако удари гръм върху него, електричеството ще обтече около метала, но и около тялото ви и ще отиде в земята.

За следене на светкавиците: https://map.blitzortung.org

За следене на облачните системи: Sat24.com

За следене на процесите у нас: Изпълнителна Агенция „Борба с градушките” – https://www.weathermod-bg.eu/

Можете да следите и времето от сайта: meteobalkans.com или страницата MeteoBalkans.

Източник: MeteoBalkans, www.sinoptic.bg; Снимки: Вихрен Кръстев – FB Seen in Vidin