Начало Новини В Козлодуй монтират нови 20 подземни контейнери

В Козлодуй монтират нови 20 подземни контейнери

от Mariana Gomileva
834 преглеждания

Новомонтиран подземен контейнер в центъра на Козлодуй / снимка: общ. Козлодуй

И тази година Община Козлодуй продължава с поставянето на подземни контейнери. Като за целта ще бъдат монтирани 10 бр. малки и 10 бр. големи контейнери, които ще бъдат разположени на ключови места в града.

На този етап са поставени 6 броя подземни контейнери, от които: 2 бр. зад сградата на Община Козлодуй, 1 бр. срещу бл. „Радецки”, 1 бр. до бл. 75 и 2 бр. в района на ул. „Св. св. Кирил и Методий”. Предстои да бъдат поставени още 14 броя на следните места: 1 бр. до ДГ „Радост”, 2 бр. около бл. 75, 2 бр. до Общежитие № 1 на АЕЦ „Козлодуй”, 5 бр. в района на ул. „Търговска”, 2 бр. южно от Банка ДСК, 2 бр. по ул. „Стефан Караджа”.

Монтиране на подземен контейнер в Козлодуй / снимка: общ. Козлодуй

Предимството на този тип контейнери е, че достъпът до тяхното съдържание е ограничен и не позволяват да се носи неприятна миризма на отпадъци.
Съдовете са с вместимост от по 1,5 куб. м (малките) и 3 куб. м (големите), като са поставени в специално бетоново корито. В подземните контейнери боклукът се пресова под собствената си тежест и към часа на извозване заема по-малък обем. Херметичността на контейнерите защитава околната среда, а ниската температура на почвата в дълбочина е допълнителна бариера срещу разпространението на бактерии.

Подземен контейнер в Козлодуй / снимка: общ. Козлодуй

През 2018 г. Община Козлодуй постави първите 7 броя подземни контейнери, а през 2019 г. бяха монтирани още 18 броя, както в централна градска част, така и в междублоковите пространства.

Също така са закупени и поставени 100 бр. контейнери тип „Бобър”, от които 60 бр. в Козлодуй и по 10 бр. в четирите населени места на територията на общината.

Източник: Община Козлодуй

Подобни статии