Начало Новини Видинските пожарникари отбелязват Седмицата на пожарната безопасност 2020

Видинските пожарникари отбелязват Седмицата на пожарната безопасност 2020

от Mariana Gomileva
728 преглеждания

Пожар във Видинска област / снимка: РДПБЗН-Видин

На 14 септември, когато православната църква отбелязва Кръстовден, българските огнеборци честват професионалния си празник. По този повод от 14 до 18 септември 2020 г. ще се проведе и традиционната Седмица на пожарната безопасност. Събитийната програма цели популяризиране на дейностите на служителите от структурите за пожарна безопасност и защита на населението в МВР.

Пожарникар от РДПБЗН-Видин

Дни на отворените врати, приемни за граждани и открити телефонни линии, дискусионни срещи, изложба на детски рисунки, демонстрация на нова противопожарна техника и пожаро-тактическо учение са част от акцентите в програмата. Инициативите на видинските огнеборци ще се проведат на територията на цялата област.

На тържествена церемония – по случай професионалния празник, директорът на РДПБЗН-Видин комисар Стилиян Пешев ще награди служители за постигнати високи резултати в работата.

През лятото, поради високите температури имаше много предпоставки за лесно възникване на пожари в природата, в това число и в земеделските масиви. Статистиката сочи, че основна причина за огнените бедствия е проявената човешка небрежност. Унищожават се гори, посеви, а в някои случаи пожарите засягат населени места и нанасят материални щети. Затова през летните месеци РДПБЗН-Видин проведе информационно-разяснителна кампания под надслов „Пази реколтата от пожар“ с цел намаляване броя на пожарите в резултат на човешка дейност преди, по време и след жътвената кампания 2020.

Пожар край Видин / снимка: РДПБЗН-Видин

Паленето на стърнища и растителни остатъци върху земеделски земи продължава да е масово явление. Това деяние е забранено от няколко закона у нас. Съответно няколко са институциите, които контролират и налагат санкции на нарушителите, като глобите са в размери: от 200 до 2000 лв. по закона за МВР; от 1500 до 6000 лв. по Закона за опазване на земеделските земи; от 100 до 6000 лв. за физически лица и от 1000 до 20 000 лв. за юридически лица и еднолични търговци по Закона за опазване на околната среда. При извършването на подобно нарушение фермерите могат да бъдат лишени и от субсидии.

Опасността от пожари през есента и съветите на видинските огнеборци:

– Изхвърляне на незагасени фасове и клечки кибрит от превозни средства;

– Небрежно боравене с огън от работници, пастири, туристи;

– Техническа неизправност на машините и превозни средства;

– Детска игра с огън;

– Самозапалване на вещества и материали при неправилно съхранение;

– Почистване на земеделските земи, чрез изгаряне.

Нива с пшеница край Видин / снимка: РДПБЗН-Видин

Трябва да се отбележи, че продължителните дъждове в началото на лятото, спомогнаха пожароопасния сезон тази година да закъснее. Обилните дъждове станаха причина за израстването на буйна тревна растителност, която ще продължава да изсъхва от високите дневни температури. Възможно е усложняване на пожарната обстановка през текущия месец септември. Бдителността и спазването на правилата за пожарна безопасност ще бъдат от решаващо значение за недопускане на възникване на пожари.

В тази връзка РДПБЗН-Видин напомня, че за да опазим зеленото богатство на страната и имуществото си от пожари, стриктно трябва да спазваме основните правила за пожарна безопасност:

– Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи;

– Не почиствайте земеделските земи, чрез изгаряне. Изгарянето на отпадъците при почистването на дворовете, както и паленето на огън за битови нужди да става само на почистени от суха тревна растителност площадки и на безопасно разстояние от сгради и горими материали;

– Никога не оставяйте огъня без наблюдение, а след работа внимателно го изгасете;

– Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и гасенето на огъня;

– Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции, газостанции, складове за леснозапалими и горими течности и други пожароопасни обекти;

Гасене на пожар край Видин / снимка: РДПБЗН-Видин

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват:

– Пастирите – при извършване на дейност в пасищата;

– Пчеларите – при работа с открит огън при разпалването на пушалки и др.;

– Ловците, с оглед на открития ловен сезон;

– Туристите – при употреба на туристически газови котлони и др.;

– Собственици на вили и имоти в земеделските земи и горите.

Спазването на тези изисквания и постоянната бдителност са гаранция за недопускане на пожари в земеделските земи, горите и населените места.

От РДПБЗН-Видин напомнят, че физически и юридически лица могат да ползват за неотложна/спешна кореспонденция и контакт със звената за пожарна безопасност и защита на населението в региона, следните електронни адреси и телефони:

РДПБЗН-Видин: e-mail: fire-rd-vidin@mvr.bg, тел. 094 694 465 и 094 694 489

РСПБЗН-Видин: e-mail: fire-rs-vidin@mvr.bg, тел. 094 600 016

РСПБЗН-Белоградчик: e-mail: fire-rs-belogradchik@mvr.bg, тел. 0936 531-64

РСПБЗН-Кула: e-mail: fire-rs-kula@mvr.bg, тел. 0938 331-11

Източник: РДПБЗН-Видин

Подобни статии