Начало Новини Archeologists explore ancient Montana

Archeologists explore ancient Montana

от svilen
2141 преглеждания

Izvor: novine Standart

Autor: Prvoleta Cvetkova

Montana

Arheolozi, pod vođstvom dugogodišnjeg istraživača antičke tvrđave pokraj Montane – doc. Gergane Kabakčieve iz Nacionalnog arheološkog instituta pri Bugarskoj akademiji nauka, ponovo su počeli sa radom na iskopinama. Ovoga puta njihovo interesovanje usmereno je ka istočnoj porti i delu tvrđave.

Iskopavanje počinje prema projektu opštine, koji ima za cilj pretvaranje tvrđave u turističku atrakciju. Ovaj projekat predviđa izgradnju puta do nje, parkinga i informativnog centra. Drugi deo projekta obezbeđuje restauraciju tvrđave i njenih zidova, kula i unutrašnjih struktura, kao i efektno osvetljenje. Posetioci će imati priliku da gledaju i spektakl „Zvuk i svetlost“. Restauracija zidova, kula i vojnih i stambenih zgrada dodeljeni su Kirilu Hristovskom i njegovom udruženju „Antičko nasleđe“.

Tvrđava Montane nalazi se na 40 metara iznad grada, na brdu „Kaleto“. Građena je tokom prvog veka nove ere, kada rimske kohorte, na putu prema kući, odsedaju na ovom mestu i čitav vek ostaju u njemu. Oni pretvaraju tvrđavu u odbrambenu građevinu na putu od Rima do donjeg Dunava, koju koriste i za rudnike gvožđa, bakra i zlata. Izvan tvrđave stvara se naselje, koje još uvek nije proučeno. Pretpostavlja se da se je nalazilo na mestu sadašnjeg grada.

Rad na iskopinama na brdu počeo je arheolog Georgi Aleksandrov, ali se i nakon njega nastavljaju.

Rad po projektu biće završen tokom septembra ove godine. Opština je obezbedila finansiranje njegove realizacije iz evropskog fonda preko operativnog programa „Regionalni razvoj“. Njegova vrednost je 1,3 miliona leva.

no images were found

Подобни статии