Начало История Ангел Джунински – диригентът отдал се на духовата музика на Северозапада

Ангел Джунински – диригентът отдал се на духовата музика на Северозапада

от Mariana Gomileva
2664 преглеждания

Какво може да ви накара да се върнете в Белоградчик след успешна работа в Свиленград? В края на 70-те години Ангел Джунински, музикант, трябва да вземе такова решение, след като е поканен да създаде Младежки духов оркестър в родния си северозападен град. Джунински приема и това се превръща в една вече 40-годишна история, която продължава да радва любители и професионални музиканти. Решението за създаване на музикална школа с оркестър е взето през 1978 г. от общинското ръководство в Белоградчик. Идеята е млади музиканти да се обучават в школата с различни инструменти. Концертите на оркестъра “на живо” пред публика са част от навлизането им в музиката.

Създаден през 1979 г., оркестърът и мажоретния състав към него отдавна са получили признанието на поколения граждани на Белоградчик, на фестивали и на гостите, които са го слушали. През 2019 г., за 24 май, диригентът му Ангел Джунински официално получи отличие и от Министерство на културата. Той получи гpaмoтa и cpeбъpeн пoчeтeн знaĸ „Πeчaт нa Цap Cимeoн Beлиĸи“ зa пpинoc в paзвитиeтo и пoпyляpизиpaнeтo нa бългapcĸaтa ĸyлтypa и изĸycтвo.

Тогава, за читателите на СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ той се върна в годините назад и погледна напред към новите изяви на Духовия оркестър.

„Работех в Свиленград, обадиха се и ме склониха да се върна в града“, припомня си той. Джунински и първите музиканти не започват от нулата, а продължават традициите на северозападната духова музика. Корените им са някъде след Освобождението (а може би дори малко по-рано), когато много чешки музиканти идват в България и правят оркестри. В Северозапада е имало много военни гарнизони, които поддържат свои оркестри и те постепенно променят традиционната музика и изместват традиционните стари музиканти. Духовата музика се възприема лесно, защото е универсална – тя може да свири както симфонични концерти, така и забавна музика, която всички харесват, обяснява Джунински.

Една от най-големите трудности през годините е оборудването – налага се да намерят за 90-100 деца, което означава по един инструмент на едно или най-много на две деца. И при създаването на оркестъра това е голяма трудност, но Военно-представителния духов оркестър на София им помага, като изпраща свои по-стари, но напълно годни инструменти. Някои от тях се използват и до днес, а намирането на инструменти с оскъдни средства все още е трудно. Така че ако някой желае да ги подкрепи – може да се свърже с оркестъра и да предложи помощ.

Духовият оркестър е безплатен, музикантите не получават възнаграждение и свирят безплатно. Читалището в Белоградчик им заплаща участие на един фестивал в годината, останалото е на собствени усилия.

Духовият оркестър на Белоградчик / снимка: НЧ “Развитие-1893”

 

„Аз съм благодарен, че се забеляза моя труд“, коментира Джунински. Той призна, че му е малко болно, защото Министерство на културата е наградило и хора с по десетина години трудов стаж, но от София, с по-високи отличия от него и други заслужили дейци. Все пак Джунински изтъкна благодарността си – „Много музиканти си отидоха, без да дочакат никакво признание“, сподели той.

Духовият оркестър на Белоградчик и музикалната школа са много повече от развлечение – през годините от него са тръгнали стотици имена. Някои днес са в представителни и военни оркестри, други са тон-режисьори, трети имат звукозаписни студия, разказва Джунински.

Ето и гостуването на Ангел Джунински в Радио Видин, на 1 юли 2018 г., с емблематични изпълнения на Белоградчишкия духов оркестър:

https://www.facebook.com/RadioVidin/videos/1976546082364663/

 

Източници: Весела Николаева, БНР и др.

 

 

 

Подобни статии