Начало Новини Акции за по-чиста и зелена Северозападна България

Акции за по-чиста и зелена Северозападна България

от Mariana Gomileva
1027 преглеждания

Почистване на зелените площи в Белоградчик / снимка: общ. Белоградчик

В края на април 2020 г. тече активна работа по поддържане на общинските зелени терени и декоративната растителност, както и дезинфекциране на градските площи в цяла Северозападна България.

Във Видин Общината изпълнява плановите дейности по почистването и косенето на тревните площи. Зелените зони в централната градска част са прекопани, почистени от плевели и се поливат.

Почистване на зелените площи във Видин / снимка: общ. Видин

Кастрят се и клони на дървета, като за пореден ден се премахва изсъхналата растителност в Южната промишлена зона в града, в района на бившия Химкомбинат, както и мястото срещу Националната здравноосигурителна каса във Видин.

Отстраняване на сухи дървета във Видин / снимка: общ. Видин

Площите, в които са засадени многогодишни растения, са оформени, полети и се поддържат. Терените със сезонни цветя и други растителни видове се подготвят за пресаждане или за засаждане на нови. Работници от строителната група и от звено „Чистота“ окосиха тревните площи в парк „Владикина бахча“, Крайдунавския парк, булевард „Панония“ и други по-големи зелени пространства. Екипи работят също в кварталите, както по главните улици и пешеходните зони на града.

Окосяване на тревата във Видин / снимка: общ. Видин

Дейностите се изпълняват по график и усилената работа продължава и в условията на извънредната ситуация заради COVID-19.
Във връзка с увеличаване броя на положителните проби на заболелите от коронавирус във Видин, са засилени противоепидемичните мерки. Мият се и се дезинфекцират улици в района на МБАЛ „Св. Петка“, в централната градска част и в жилищните квартали.

Видин / снимка: общ. Видин

Продължава изпълнението на дейности за дезинфекция с цел предотвратяването на разпространението на COVID-19 в Белоградчик. Обработват се откритите обществени площи, уличната мрежа, тротоарите. Дезинфекцирането се извършва със специализиран автомобил на община Белоградчик.

Дезинфекциране на тротоарите в Белоградчик / снимка: общ. Белоградчик

От днес започва и косенето на зелените площи в Белоградчик. Паралелно продължава и активното поддържане на декоративната растителност в града – прекопаване, плевене и почистване на цветните градинки, подрязване на храсти и др.

Облагородяване на цветните площи в Белоградчик / снимка: общ. Белоградчик

От 27 април 2020 г. започва пръскането на тревните площи против вредни насекоми – бълхи и кърлежи във Враца.

Специализирани екипи на „ДДД Груп – Дезинфекционна станция ООД“ – Враца стартират обработката на тревни площи и детски площадки в града от понеделник. След третирането с наземна техника, на всеки един участък ще има поставена обозначителна табела. Графиците за извършване на пръскането са публикувани на сайта на Община Враца – http://www.vratza.bg/?category=14&sub=596

Пръскане на зелени площи във Враца / снимка: общ. Враца

Дейностите по дезинфекция, дезинсекция и дератизация ще бъдат контролирани от местната администрация.

Обработват се и тревните площи и детските площадки и в Мездра. Профилактичната дезинсекция се извършава с универсалния препарат „Айкън 10 CS“. Пръскането срещу пълзящите инсекти ще обхване всички съоръжения за игра в града, както и тревните площи по улиците „Александър Стамболийски“, „Христо Ботев“, „Янко Сакъзов“, „Св. св. Кирил и Методий“ и други, тези в Археологически комплекс „Калето“, около река Моравешка и градския стадион „Локомотив“.

Обезпаразитяване на детските площадки в Мездра / снимка: общ. Мездра

Междувременно служители на Общинско предприятие „Чистота“ започнаха основно почистване и косене на тревата и храстите в гробищния парк на Мездра. Паралелно се извършва подрязване на клоните на дърветата по градската улична мрежа с многофункционалната машина „Унимог“.

Продължава и поетапната дезинфекция на най-натоварените улици, пешеходните зони, паркинги и други обществени места като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19.

Служителите на Община Мизия съдействат и подпомагат гражданите за дейностите по опазване и съхраняване на приветливия вид на тротоарните и зелените площи. Те апелират към всички граждани да поддържат доброто състояние и естетичния вид на стопанисваните от тях имоти в периметър 3 м около обекта.

При строго спазване на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса започна почистването на дворните пространства на ДГ „Незабравка“ основна сграда, базите в с. Крушовица и с. Липница. Очаква се скоро да се включи и непедагогическия персонал от базата в с. Софрониево.

Bcичĸи xapecвaмe ĸpacивaтa зелена глeдĸa, нaли? Зa cъжaлeниe aĸo пpoдължaвaмe в cъщия дyx дa зaмъpcявaмe, чистите зони щe cтaвaт вce пo-гoлямa pядĸocт. Чpeз cъxpaнявaнeтo нa пpиpoдaтa чиcтa, ниe нe caмo нaмaлявaмe eĸoлoгичнитe пpoблeми нa Зeмятa, нo и oпaзвaмe cвoeтo здpaвe. Πpиpoдaтa тoвa cмe ниe. Hиe ce xpaним oт нeя и cмe зaвиcими oт нeя. Heйнoтo зaмъpcявaнe нeизмeннo влияe нa нaшeтo ĸaчecтвo нa живoт и нaшeтo бъдeщe. Да направим Северозападна България по-чиста, по-зелена, по-поддържана и по-приветлива!

 

Източници: общ. Видин, общ. Белоградчик, общ. Враца, общ. Мездра

Подобни статии