Начало История 78 години от победата на България в славната Дравска операция

78 години от победата на България в славната Дравска операция

от Mariana Gomileva
3411 преглеждания

Първа гаубица от 7-а батарея на позиция срещу с. Драва Полконя / снимка: Държавна агенция „Архиви“

На 19 март 1945 г. след ожесточени боеве при р.Драва, българската армия отбелязва една от най-запомнените в историята военни победи. На този ден при унгарските села Дравасоболч, Дравапалконя, Дравачехи, с помощта на 1-ва армейска моторизирана дружина и 16-та пехотна дивизия, войските на Вермахта са отхвърлени на юг от р.Драва и отбраната на българите в участъка е стабилизирана.

Героизмът, твърдостта и мъжеството на първоармейци провалят замисъла на немското командване и бележат един от върховете на българската бойна слава в тази война. В телеграма на регентите до командващия Първа българска армия пише: „Героичните усилия на бойците от поверената Ви армия ще бъдат надлежно оценени от всички и ще осигурят по-щастливи бъднини на скъпата ни Родина”.

Славната Дравска операция

Втората световна война е към своя край, а България се оказва в конфликт с почти целия свят. След преврата на 9-и септември, новите управляващи се опитват да смекчат обстоятелствата и сключват примирие с Антихитлеристката коалиция.

В началото на 1945 г. Втори и Трети Украински фронт приближават Будапеща. За да защитити подстъпите към Берлин и Виена, Германското командване решава да предприеме контранастъпление. На пътя на атаката застава Първа българска армия с численост 130 000 души, която осигурява крайния южен фланг и тила на Трети Украински фронт. Задачата на българите е твърде отговорна, но те не разполагат с достатъчно модерно оръжие и имат едва 25 танка. Драматичната схватка с доскорошния съюзник – Германия, записва с кървави букви славната Дравска епопея, обезсмъртила имената на хиляди български воини.

В Държавен архив – Видин могат да се открият ценни документи, свързани с Дравската епопея, но ние ви  предлагаме да погледнем към документалната поредица „Българско военно чудо“ на сдружение „Българска история“, която пресъздава най-големите постижения на българската армия в периода на петте войни след Освобождението на България. Целта е да се напoмни за огромната сила, която българският народ притежава, когато е обединен.

Ето видеото, пресъздаващо славната Дравска операция:

Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия. 

Всяка пролет, заедно с възраждането на природата за нов живот, дъждът измива скромните войнишки паметници, южнякът ги погалва с ефирна ласка, а бели маргарити, зелена трева и алени макове растат край тях сякаш родният трибагреник им отдава почест.

Източник: www.bulgarianhistory.org

 

Подобни статии